Teriyakilax med sesam och brynt syrlig brysselkål

koket.se
Teriyakilax med sesam och brynt syrlig brysselkål
Foto: TV4
Jennie Walldén porträtt KM
Jennie Walldén porträtt KM

Teriyakilax med sesam och brynt syrlig brysselkål

12 ingredienser

30 m

Lax med teriyakisås serveras med brynt brysselkål, syrlig dressing och hackade mandlar.

Se Jennie Walldén laga receptet

logo

Ingredienser

portioner
  • 800 g laxsida, hel
  • 0,5 msk sesamolja
  • 1 dl teriyakisås
  • 0,5 dl vita sesamfrön
  • 500 g brysselkål
  • 3 klyftor vitlök
  • 3 msk japansk soja
  • 1 msk vitvinsvinäger
  • 1 msk strösocker
  • 0,5 dl sötmandel, rostad, grovhackad
  • neutral rapsolja, att steka i
  • 4 port ris, nykokt, till servering

Gör så här

  1. Lägg laxen en bakplåtspapperklädd liten ugnsform. Pensla först med sesamolja, pensla sedan på teriyakisåsen i ett tjockt lager på laxen och strö över sesamfrön. Baka i ugn 175 grader tills innertemperaturen på laxen når 48 grader. Detta tar ca 20 minuter.
  2. Rensa och halvera brysselkålen. Skiva vitlök. Låt en stor stekpanna bli rykande het. Häll i lite olja och stek brysselkålen tills de blir brynta och får lite färg. Lägg i vitlöken och låt fräsa med i några minuter.
  3. Ringla över soja, vinäger och strö på socker och vänd runt så kålen får riktigt god och mustig smak. Strössla på den rostade mandeln.
  4. Servera den nötiga teriyakilaxen med syrlig brynt brysselkål samt rykande varmt ris.