Tempura på grönsaker

4 röster
4
Tempura på grönsaker
Foto: TV4

Tempura betyder årstid på japanska och är en klassisk rätt till vilken man i princip kan använda all slags fisk, skaldjur och grönsaker. Rätten kan även lagas enbart med grönsaker, som i det här receptet. Grönsakerna serveras inbakade i spröd tempuradeg med soja.

Visa mer
4
4 portioner

Du behöver

  • 200 g squash
  • 200 g auberginer
  • 8-10 stora shitakesvampar
  • 1 röd paprika
  • 1 grön paprika
  • 12 gröna sparrisar
  • 12 små, milda chilifrukter; jalapeño eller morron
  • 2 äggulor
  • 0,5 l Isvatten
  • 5 dl vetemjöl
  • olja till fritering

Gör så här

  1. Skär squash, aubergine och sötpotatis i ca 1/2 cm tjocka skivor. Ta bort skaften på svampen. Kärna ur och skär paprikorna i trekanter. Skär sparrisen eller salladslöken i 6–8 cm långa bitar. Skär upp chilin helt på längden och ta bort kärnorna.
  2. Tempuradeg: Vispa äggulor och isvatten kraftigt. Vänd ner mjölet med en gaffel. Vispa sedan degen jämn. Värm rikligt med olja i en sautös eller ett friteringskärl. Doppa grönsakerna i frityrsmeten och stek dem sedan gyllene i den varma oljan. Stek inte för många åt gången.
  3. Ta upp grönsakerna med en hålslev, lägg dem på hushållspapper och håll dem varma tills de ska serveras.
26 januari 2009

Laddar fler recept