Tempura - Jonas Svenssons recept

12 röster
1 h
4
Tempura - Jonas Svenssons recept
Foto: TV4

Räkor, confiterad anka och grönsaker i tempurasmet. Servera dem gärna med en god sallad och lite goda såser, jag har valt att göra en sås på aji amarillo som är en fermenterad gul chili från peru men det går lika bra att göra receptet på vanlig chilisås./ Jonas

Visa mer
1 h
4
4 portioner

Du behöver

  • 1 confiterat anklår
  • 4 räkor
  • 1 morot
  • 1 majskolv
  • 1 aubergine
  • 1 blomkål
  • 4 svampar, valfri sort
  • 250 g haricots verts
  • 2 gröna sparrisar
  • 1 sötpotatis

Tempurasmet

  • 3 dl tempuramjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 6 dl kolsyrat vatten
  • 1 dl isbitar
  • 4 l frityrolja

Dippsås

  • 3 msk Aji amarillo pure (eller chilisås)
  • 2 dl majonnäs
  • 1 msk soja
  • 2 msk limejuice

Gör så här

  1. Börja med att röra ihop ingredienserna till dippsåsen. Ställ åt sidan.
  2. Plocka anka och snitta räkorna. Skär morot, sötpotatis och aubergine i stavar. Skär blomkålen i buketter.
  3. Snitta sparrisen så att den fortfarande sitter ihop.
  4. Skär majs från kolven och lägg i en skål.
  5. Blanda ihop ingredienserna till tempurasmeten i en bunke. Sätt bunken på en isbädd så att den håller sig kall.
  6. Värm oljan i en kastrull, ca 170-180 grader.
  7. Doppa grönsakerna (alla utom majsen) i lite mjöl och skaka av innan du doppar dem i tempurasmeten och sen ner i den varma oljan. Fritera krispigt 1-2 minuter.
  8. Blanda majsen med lite tempurasmet och lite extra mjöl till en röra för att sedan klicka i smeten i oljan till bollar.
  9. Du kan fritera grönsakerna i förväg för att sedan doppa dom igen när det är dags att äta.
10 november 2018
Kökets kurser

laddar fler recept...

Laddar fler recept...