Tempura - Jonas Svenssons recept

Tempura - Jonas Svenssons recept
Foto: TV4
Kockarnas kamp 2017 Jonas Svensson
Kockarnas kamp 2017 Jonas Svensson

Tempura - Jonas Svenssons recept

19 ingredienser

1 h

Räkor, confiterad anka och grönsaker i tempurasmet. Servera dem gärna med en god sallad och lite goda såser, jag har valt att göra en sås på aji amarillo som är en fermenterad gul chili från peru men det går lika bra att göra receptet på vanlig chilisås./ Jonas

Ingredienser

portioner
  • 1 confiterat anklår
  • 4 räkor
  • 1 morot
  • 1 majskolv
  • 1 aubergine
  • 1 blomkål
  • 4 svampar, (valfri sort)
  • 250 g haricots verts
  • 2 gröna sparrisar
  • 1 sötpotatis

Tempurasmet

  • 3 dl tempuramjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 6 dl kolsyrat vatten
  • 1 dl is, bitar
  • 4 l frityrolja

Dippsås

  • 3 msk aji amarillo pure (eller chilisås)
  • 2 dl majonnäs
  • 1 msk soja
  • 2 msk limefrukt, juice

Gör så här

  1. Börja med att röra ihop ingredienserna till dippsåsen. Ställ åt sidan.
  2. Plocka anka och snitta räkorna. Skär morot, sötpotatis och aubergine i stavar. Skär blomkålen i buketter.
  3. Snitta sparrisen så att den fortfarande sitter ihop.
  4. Skär majs från kolven och lägg i en skål.
  5. Blanda ihop ingredienserna till tempurasmeten i en bunke. Sätt bunken på en isbädd så att den håller sig kall.
  6. Värm oljan i en kastrull, ca 170-180 grader.
  7. Doppa grönsakerna (alla utom majsen) i lite mjöl och skaka av innan du doppar dem i tempurasmeten och sen ner i den varma oljan. Fritera krispigt 1-2 minuter.
  8. Blanda majsen med lite tempurasmet och lite extra mjöl till en röra för att sedan klicka i smeten i oljan till bollar.
  9. Du kan fritera grönsakerna i förväg för att sedan doppa dom igen när det är dags att äta.