Teas vegetariska lasagne

Teas vegetariska lasagne
Foto: TV4
Tea Malmegård 2016
Tea Malmegård 2016

Teas vegetariska lasagne

16 ingredienser

Lasagne är en utmärkt rätt att lägga i matlådan, här i en vegetarisk variant med morötter och purjolök som ersättare till köttet. Oliver och kapris sätter rejält med smak på lasagnen.

Ingredienser

portioner

Pastasås

  • 2 förp krossade tomater (med vitlöksmak, alt vanliga krossade tomater och 2 vitlöksklyftor)
  • 1 purjolök, skivad
  • 2 morötter, rivna
  • ca 1 dl oliver, skivade
  • 2 msk kapris
  • chiliflakes
  • olja
  • salt

Bechamel

  • 7-10 dl mjölk
  • 50 g smör
  • 1 dl vetemjöl
  • 200 g ost, riven (använd gärna ostkanter)
  • salt
  • peppar

Pastadeg

  • 340 g durumvetemjöl
  • 200 g ägg

Gör så här

Tomatsås

  1. Svetta purjolök i panna med matolja tills den blivit mjuk. Addera morötter, kapris och oliver. Häll på tomatsås (plus ev vitlök) och låt koka ihop i ca 10 minuter. Smaka upp med peppar, chiliflakes och eventuellt lite mer salt.

Bechamel

  1. Smält smöret och red av med mjölet. Rosta till en smet i cirka 3-5 minuter. Värm mjölken vid sidan av och börja sedan addera i omgångar. Gå i med riven ost. Smaka av med salt och peppar.

Pastadeg

  1. Mixa ägg och durummjöl i en matberedare till degen går ihop. Arbeta den i ca 2 minuter. Plasta och låt vila i kylen ca 1 h innan användning.

Montering

  1. Sätt ugnen på 180 grader.
  2. Kavla pastan 2 mm tjock. Bottna en ugnsform med bechamel och varva sedan tomatsåsen och bechamel mellan pastan. Fyll nästan ända upp till kanten.
  3. Tillaga mitt i ugnen ca 40 minuter. Tips! Lägg en plåt med ett bakplåtspapper under formen då risken är att den kokar över. Det spar dig tid efteråt….