Teas rabarberdessert
Teas rabarberdessert
25 ingredienser
1 h
Rabarberglass, vaniljglass, kolakaksmul, inkokta rabarber och amaretto sabayon är en dessert som kommer få hela sällskapet att le och jubla.
Se Tea Malmegård laga receptet

Ingredienser
Vaniljglass
- 250 g grädde
- 350 g mjölk
- 160 g strösocker
- 1 vaniljstång
- 90 g äggula
- 0,25 tsk salt
Rabarberglass
- 450 g vaniljglass
- 200 g rabarber
- 40 g smör
Kolakakssmul
- 300 g smör, rumstempererat
- 270 g rörsocker
- 70 g ljus sirap
- 20 g vaniljsocker
- 12 g bakpulver
- 1 tsk salt
- 360 g vetemjöl
Inkokta rabarber
- 4 stjälkar rabarber (späda stänger av vårens första rabarber, cirka 100 g skalad och skivade)
- 1 vaniljstång
- 1 dl rörsocker
- 0,5 dl vatten
- 0,5 dl vitt vin
Amaretto sabayon
- 95 g äggula
- 50 g amarettolikör
- 150 g vatten
- 45 g strösocker
Gör så här
Vaniljglass
- Koka upp grädde och mjölk med hälften av sockret.
- Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna.
- Blanda resterande sockret med äggulorna och vispa ihop.
- Slå lite varm gräddmjölk över gulorna, blanda ordentligt och häll tillbaka i kastrullen. Sjud all vätska till 83 grader. Tillsätt saltet och kyl ner.
Rabarberglass
- Dela rabarbern i stora bitar och stek i smör på låg värme tills den är mjuk. Lägg ner bitarna i den kalla vaniljglassbasen och stavmixa, eller mixa i blender.
- Kör smeten i en glassmaskin.
Kolakakssmul
- Blanda ihop alla ingredienser till en deg för hand.
- Sätt ugnen på 170 grader varmluft och förbered 2 plåtar med bakplåtspapper.
- Dela degen på 4 delar. Rulla ut rullar och platta ut till cirka 1 cm tjocklek.
- Grädda längderna i cirka 18 minuter eller tills de har blivit lätt karamellbruna.
- Ta ut kakorna ur ugnen, dra av och låt vila i 2 minuter innan du skär dem på längden i snitt och sedan krossar dem till desserten.
Inkokta rabarber
- Skala och skiva rabarbern i bitar om cirka 2–3 cm.
- Koka upp resterande ingredienser och lägg i rabarberbitarna. Låt sjuda på låg värme i cirka 5 minuter. Tjockleken och storleken på bitarna är helt avgörande för tillagningstiden, men tanken är rabarbern ska vara lätt tillagad och inte kokt.
Amaretto sabayon
- Sätt en bunke över en kastrull och värmslå alla ingredienser tills sockret är helt upplöst.
- Fyll på en syphonflaska och ladda med två fyllningar. Har du ingen syphonflaska är sabayonen god som den är.
Montering
- Bottna en djup skål med inkokt rabarber. Lägg på sabayon och sedan kolakakssmulor.
- Avsluta med en centrerad kula rabarberglass.