• Meny
  • Köket.se
  • Sök
  • Kontomeny

Teas lyxiga vaniljbullar

Teas lyxiga vaniljbullar
Tea Malmegård 2016
Tea Malmegård 2016

Teas lyxiga vaniljbullar

17 steg att laga

15 ingredienser

Saftiga och goda bullar med smak av kardemumma fyllda med en smörig vaniljfyllning.

Tips! När degen jäser i kylen blir den mer lättarbetad och det gör att du kan behöver tillsätta så mycket mjöl. Det i sin tur ger saftigare bullar.

Ingredienser

Deg

  • 25 g jäst [0,5 paket]
  • 350 g mjölk, kall [3,5 dl]
  • 55 g ägg [1]
  • 700 g vetemjöl [11,5 dl]
  • 5-15 g kardemummakärnor, stött [0,5-1 msk]
  • 120 g strösocker [1,3 dl]
  • 110 g smör, rumsvarmt
  • 5 g salt [1 tsk]

Fyllning

  • 150 g smör, rumsvarmt
  • 60 g florsocker [1 dl]
  • 80 g vaniljsocker [6 msk]

Pensling

  • 110 g ägg, uppvispade med lite vatten [2]
  • 50 g pärlsocker

Sockerlag

  • 150 g strösocker [1,6 dl]
  • 80 g vatten [0,8 dl]

Gör så här

  1. Deg
    Smula ner jästen i mjölken.
  2. Knäck ner ägget och blanda ordentligt.
  3. Blanda alla torra ingredienser i en separat bunke och häll sedan ner i degvätskan.
  4. Arbeta samman med en träsked först och sedan för hand och låt stå i 5 minuter.
  5. Tillsätt smöret och arbeta ihop degen för hand tills den är slät och fin. (cirka 5 minuter)
  6. Lägg tillbaka degen i bunken och täck med duk. Vila degen i kylen i 60 minuter.
  7. Fyllning
    Blanda ihop allt med en slickepott i en bunke.
  8. Utbakning och gräddning
    Kavla ut degen till en rektangel ca 5 mm tjock.
  9. Bred ett jämnt lager fyllning över hela degen med en vinkelpalett eller slickepott.
  10. Rulla ihop till en rulle.
  11. Skär rullen i bitar om 2 cm. Lägg i pappersformar på en plåt. Tryck till bullarna lätt.
  12. Täck med en bakduk och låt bullarna jäsa till dubbel storlek under duk ca 1 timme.
  13. Sätt ugnen på 220 grader, varmluftsfunktion.
  14. Vispa upp ägg och lite vatten. Pensla bullarna sparsamt men täck hela bullen. Strö över pärlsocker.
  15. Grädda bullarna, en plåt i taget, ca 12 minuter.
  16. Sockerlag
    Koka upp socker och vatten i en kastrull. Låt svalna.
  17. Pensla bullarna direkt efter gräddning med sockerlag. Låt svalna på plåten.