Teas lyxiga vaniljbullar
Teas lyxiga vaniljbullar
15 ingredienser
Saftiga och goda bullar med smak av kardemumma fyllda med en smörig vaniljfyllning.
Tips! När degen jäser i kylen blir den mer lättarbetad och det gör att du kan behöver tillsätta så mycket mjöl. Det i sin tur ger saftigare bullar.
Se Tea Malmegård laga receptet

Ingredienser
Deg
- 25 g jäst [0,5 paket]
- 350 g mjölk, kall [3,5 dl]
- 55 g ägg [1]
- 700 g vetemjöl [11,5 dl]
- 5-15 g kardemummakärnor, stött [0,5-1 msk]
- 120 g strösocker [1,3 dl]
- 110 g smör, rumsvarmt
- 5 g salt [1 tsk]
Fyllning
- 150 g smör, rumsvarmt
- 60 g florsocker [1 dl]
- 55 g vaniljsocker [6 msk]
Pensling
- 110 g ägg, uppvispade med lite vatten [2]
- 50 g pärlsocker
Sockerlag
- 150 g strösocker [1,6 dl]
- 80 g vatten [0,8 dl]
Gör så här
Deg
- Smula ner jästen i mjölken.
- Knäck ner ägget och blanda ordentligt.
- Blanda alla torra ingredienser i en separat bunke och häll sedan ner i degvätskan.
- Arbeta samman med en träsked först och sedan för hand och låt stå i 5 minuter.
- Tillsätt smöret och arbeta ihop degen för hand tills den är slät och fin. (cirka 5 minuter)
- Lägg tillbaka degen i bunken och täck med duk. Vila degen i kylen i 60 minuter.
Fyllning
- Blanda ihop allt med en slickepott i en bunke.
Utbakning och gräddning
- Kavla ut degen till en rektangel ca 5 mm tjock.
- Bred ett jämnt lager fyllning över hela degen med en vinkelpalett eller slickepott.
- Rulla ihop till en rulle.
- Skär rullen i bitar om 2 cm. Lägg i pappersformar på en plåt. Tryck till bullarna lätt.
- Täck med en bakduk och låt bullarna jäsa till dubbel storlek under duk ca 1 timme.
- Sätt ugnen på 220 grader, varmluftsfunktion.
- Vispa upp ägg och lite vatten. Pensla bullarna sparsamt men täck hela bullen. Strö över pärlsocker.
- Grädda bullarna, en plåt i taget, ca 12 minuter.
Sockerlag
- Koka upp socker och vatten i en kastrull. Låt svalna.
- Pensla bullarna direkt efter gräddning med sockerlag. Låt svalna på plåten.