Teas jordgubbspaj med ”fraiche” vaniljsås

10 röster
1 h 30 m + 3 h i kyl
6-8
Teas jordgubbspaj med ”fraiche” vaniljsås
Foto: Tv4

Riktigt somrig jordgubbspaj med vaniljsås slår det mesta till både fika och som dessert!

Visa mer
1 h 30 m + 3 h i kyl
6-8

Du behöver

Fyllning

  • 350 g färska jordgubbar,
  • 30 g potatismjöl

Pajdeg

  • 125 g strösocker
  • 150 g vetemjöl
  • 7 g bakpulver
  • 2 g kardemumma, grovmalen
  • 5 g vaniljsocker
  • 90 g saltat smör, rumstempererat
  • 1 ägg

På pajen

  • 1 äggvita
  • vatten
  • 30 g strösocker

Vaniljsås

  • 60 g äggula
  • 120 g strösocker
  • 1 vaniljstång
  • 200 g vispgrädde, (40 %)
  • 200 g mjölk, (3 %)
  • 200 g crème fraiche
Finns i inköpslista

Gör så här

  1. Fyllning
    Kvarta jordgubbarna och blanda med potatismjöl i en stor bunke och se till att potatismjölet inte klumpar sig.
  2. Pajdeg
    Vispa ihop alla torra ingredienserna till pajdegen. Arbeta sedan i smöret till en sandliknande deg och tillsätt därefter ägget i omgångar.
  3. Dela degen i 2 delar och plasta in dem. Låt paketen sedan vila i kylen en timme.
  4. Sätt ugnen på 170 grader.
  5. Ta ut paketen med deg från kylen och knåda dem smidiga. Kavla sedan ut dem till två stycken rundlar.
  6. Klipp papper och lägg i botten på pajformen som du ska använda.
  7. Lägg en rundel av pajdeg i botten av formen och tryck upp degen strax över kanten. Spara överbliven deg.
  8. Rör runt i jordgubbsfyllningen och häll därefter jordgubbarna i pajskalet.
  9. Lägg över den andra rundeln av pajdeg och nyp ihop degen på kanterna.
  10. På pajen
    Vispa upp äggvita med lite vatten för hand. Pensla sedan pajen och strö över ett tunt lager med socker.
  11. Baka pajen i nedre delen av ugnen i cirka 50 minuter.
  12. Vaniljsås
    Rör ihop äggula och socker i en bunke.
  13. Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna.
  14. Sjud upp grädde, mjölk, vaniljfrön och vaniljstången i en kastrull på spisen.
  15. Slå sedan hälften av vätskan över gulorna och vispa ihop tills det lösts upp lite.
  16. Häll sedan tillbaka vätskan i kastrullen och rör med en slickepott över värme tills såsen når 84 grader och tjocknar.
  17. Dra kastrullen med såsen åt sidan, mixa såsen med en stavmixer och sila av i en bunke.
  18. Tillsätt crème fraiche i vaniljsåsen och mixa igen.
  19. Kontaktplasta såsen och låt svalna i kylskåp i 2 timmar.
  20. Servering
    Servera jordgubbspajen med vaniljsåsen efter att den svalnat helt i kylen.
19 juni 2019

Laddar fler recept...