Egen puré gör du lättast genom att mixa frukt eller bär i en matberedare och sedan passera den.
10 procent socker tillsatt i purén gör att smaken bevaras bättre i frys samt att purén fryser skonsammare.
Men just nypon måste ofta förvällas först då de ofta köps torkade. Först efter förvällning går de att mixa. Använder man färska får man se till att ta bort kärnorna först. I båda fall måste purén passeras innan användning.
Tvätta händerna noga och skölj tomaterna.
Dela tomaterna i 4 delar och ta ur kärnhuset.
Väg tomaterna och tillsätt 2% salt. Massera ihop med fingrarna.
Fyll en lufttät burk (men helst i en vacuumtät påse) och vänta i ca 2 veckor.
Blanda sedan ihop ingredienserna till såsen.
Vit sås
Blanda ihop ingredienserna till den vita såsen.
Sallad
Dela gurkan på mitten och ta bort kärnhuset.
Strimla gurkan i tunna stavar.
Skär äpplet i tunna skivor och strimla tunt. Strimla även myntan tunt.
Blanda samman ingredienserna och smaka upp med olivolja.
Spett
Dela hjärtat i mitten. Skär loss de största venerna och ta bort eventuellt koagulerat blod. Skär ner i mindre bitar.
Rimlag
Blanda salt och vatten tills saltet lösts upp. Rimma bitarna av hjärta i 20 minuter och häll sedan av vattnet.
Trä köttet på spett, 65 g per spett.
Salta och peppra spetten innan stekning (eller grillning) i en varm panna.
Libadeg
Blanda degen och låt jäsa i ca 1 timme.
Väg upp 50 g bitar och tryck ut dem lite.
Stek på medelhög värme i en panna med mycket matolja tills brödet börjar ta färg.
Vänd och gör samma på andra sidan.
Grekisk sallad
Skala gurkan och skär bort kärnhuset.
Tärna melon, gurka och tomat i 1 cm stora kuber.
Hacka oliverna.
Blanda samman ingredienserna och smaka upp med olivolja, salt och peppar.
Bryt slutligen fetaosten över salladen.
Montering
Stek bröden och grilla spetten samtidigt.
Fyll bröden med salladen.
Lägg spettet på salladen och ringla över lika delar röd och vit sås.