Teas jultårta

POPULÄRT
koket.se
Teas jultårta
Foto: Tv4
Tea Malmegård 2016
Tea Malmegård 2016

Teas jultårta

41 ingredienser

2 h

Det är ganska många moment för att göra tårtan och det kommer ta tid, men här avgör du själv hur avancerad du vill göra den.

Chokladkakan fungerar fint ensam som fika. Eller kanske med bara ett lager av antingen mousse eller pannacotta. Eller så ger du dig på en riktig utmaning och testar att göra alla sex moment.

Se Tea Malmegård laga receptet

logo

Ingredienser

portioner tårta

Chokladrulltårta

  • 165 g ägg [3]
  • 120 g strösocker [3]
  • 15 g vaniljsocker [2 msk]
  • 100 g vetemjöl [1,5 dl + 2 tsk]
  • 1 tsk bakpulver
  • 20 g kakao [0,5 dl]
  • 50 g mjölk (0,5 dl) [0,5 dl]
  • strösocker (till efter gräddning)

Mjuk chokladbotten

  • 120 g vetemjöl [2 dl]
  • 150 g strösocker [1,66 dl]
  • 40 g kakao [1 dl]
  • 3 g bikarbonat [0,5 tsk]
  • 5 g bakpulver [0,5 tsk]
  • 5 g vaniljsocker [1 tsk]
  • 2 g salt [0,5 tsk]
  • 55 g ägg, rumstempererade [1]
  • 100 g mjölk, rumstempererad [1 dl]
  • 60 g olja [0,66 dl]
  • 115 g kaffe, varmt [1 dl + 1 msk]

Hasselnötsgianduja

  • 15 g vatten [1 msk]
  • 90 g strösocker [1 dl]
  • 150 g hasselnötter, rostade [3 dl]
  • 110 g choklad (ljus)
  • 1 g flingsalt
  • 40 g matolja

Körsbärspannacotta

  • 200 g körsbär, frysta (eller valfria bär)
  • 200 g vispgrädde [1 dl]
  • 4 msk strösocker
  • 2 gelatinblad, blötlagt i allt vatten

Yoghurtmousse

  • 2 gelatinblad
  • 300 g vispgrädde
  • 150 g turkisk yoghurt
  • 20 g florsocker
  • 2 tsk vaniljsocker

Mörk chokladmousse

  • 3 g gelatinblad [1]
  • 200 g vispgrädde [2 dl]
  • 100 g vispgrädde [1 dl]
  • 100 g mörk choklad
  • 80 g äggula [4]
  • 40 g vatten
  • 60 g strösocker

Gör så här

Chokladrulltårta

  1. Sätt ugnen på 230 grader.
  2. Lägg ett bakplåtspapper i en långpanna och pensla med lite matfett eller olja.
  3. Vispa ägg och socker till dubbel storlek.
  4. Blanda mjöl och bakpulver och sikta ner i äggvispet i omgångar. Vänd försiktigt ner de torra ingredienserna. Avsluta med att tillsätta mjölken.
  5. Häll ut smeten i långpannan och bred ut den jämt.
  6. Grädda i mitten på ugnen cirka 5 minuter.
  7. Strö strösocker över hela kakan och vänd den försiktigt upp och ned på ett nytt bakplåtspapper. Dra av pappret som kakan har bakats på.

Mjuk chokladbotten

  1. Förbered 1 springform (ca 23 cm i diameter) med bakplåtspapper i botten.
  2. Sätt ugnen på 160 grader, över och undervärme.
  3. Blanda ihop alla torra ingredienser i en bunke.
  4. Blanda samman ägg, mjölk och olja.
  5. Rör ihop de båda blandningarna.
  6. Avsluta med att hälla i varmt kaffe.
  7. Baka i mitten av ugnen i cirka 25 minuter. Ta ut och låt svalna.
  8. Om det behövs så jämna till den något genom att ta ur den från formen och skär av de högsta punkterna med en brödkniv. Spar resterna!

Hasselnötsgianduja

  1. Förbered en ugnsform med bakplåtspapper.
  2. Smält samman vatten och socker i en stekpanna tills det börjar karamellisera.
  3. Häll i hasselnötterna i stekpannan. Rör runt tills de är täckta i karamell och häll ut formen och låt svalna i någon minut.
  4. Häll i en matberedare och mixa tills en slät kräm, en praliné.
  5. Häll i chokladen, den smälter naturligt av värmen från pralinén. Smaka upp med salt.
  6. Häll giandujan över chokladbotten och låt stelna.

Körsbärspannacotta

  1. Koka upp frysta körsbär, grädde och socker. Mixa sedan slätt i en blender eller med en stavmixer.
  2. Tillsätt urkramat gelatinblad och sila av i en bunke.
  3. Lägg plastfilm direkt mot ytan och låt sätta sig i kylen i 1–2 timmar eller kyl ner direkt över isbad.
  4. Stavmixa för att få så jämn konsistens som möjligt och gjut 300 g på giandujan. Spar det som blir över!

Yoghurtmousse

  1. Blötlägg gelatinbladet i kallt vatten.
  2. Häll två matskedar grädde i en liten kastrull.
  3. Vispa ihop yoghurt, grädde, florsocker och vaniljsocker till en luftig med ganska lös mousse.
  4. Krama ur gelatinet och värm i kastrullen med grädden tills det smälter ordentligt. Är du osäker så kan du sila av vätskan för att vara på säkra sidan.
  5. Häll i moussen och vänd om ordentligt, häll moussen ovanpå körsbärspannacottan. Låt stelna i kyl.
  6. Spara eventuell överbliven mousse i en skål till garnering.

Mörk chokladmousse

  1. Blötlägg gelatinet i blöt i kallt vatten.
  2. Vispa 200 g/2 dl grädde tills det formar en lätt topp när du lyfter vispen och som sedan sjunker tillbaka.
  3. Koka upp 100 g/1 dl grädden och sila över chokladen. Mixa slätt med en stavmixer och låt det svalna till cirka 30 grader.
  4. Vispa upp gulor på maximal hastighet till ett skum.
  5. Koka upp vatten och socker i en kastrull till 118 grader. Häll under konstant vispning ner sockerlagen i bunken i en tunn stråle. Fortsätt att vispa tills blandningen har fått rumstemperatur.
  6. Krama vattnet ur gelatinet och smält försiktigt i en liten kastrull. Vänd ner vätskan i bunken med det vispade äggen och blanda ordentligt.
  7. Vänd därefter ner chokladen.
  8. Avsluta med att vända ner grädden.
  9. Häll smeten över yoghurtmoussen och låt sätta sig i kylen i minst 2 timmar. Spara eventuell överbliven mousse i en skål till garnering.

Garnering

  1. Om du nu har kvar mousse, pannacotta eller mjuk chokladkaka använd det gärna till garnering! Vad mer logiskt att garnera med det som finns i tårtan.
  2. Vispa förslagsvis upp mousse eller pannacotta med en handvisp och fyll på spritspåse. Klicka klickar oregelbundet över hela tårtan och bryt ner små bitar av kakan.