Tataki på kronhjort med ponzusås

Tataki på kronhjort med ponzusås
Foto: Henning Kvick

Tataki på kronhjort med ponzusås

Av: Philip Hofbauer, Henning Kvick

Från: Nyhetsmorgon

10 ingredienser

25 m

Tataki på kronhjort med ponzusås blir en festlig och god rätt till helgens middag. Tataki kan du självklart även göra på nötkött, eller lax som blir supergott!

Ingredienser

portioner
  • 200 g hjortytterfilé (eller annan detalj helst utan senor)
  • 3 msk mirin
  • 2 msk risvinäger
  • 1 msk soja
  • 2 msk bonitoflingor
  • 4 msk yuzu
  • 2 klyftor vitlök, tunt skivade
  • olja (att fritera i)
  • 3 msk svartpeppar, mortlad
  • 1 kruka daikonkrasse

Gör så här

  1. Koka upp mirin, risvinäger, sojasås och bonitoflingor i en liten kastrull på medelvärme.
  2. Kyl sedan ner till rumstemperatur och häll av igenom ett durkslag för att få bort bonitoflingorna. Blanda i yuzun.
  3. Fritera den skivade vitlöken tills den har blivit gyllenbrun. Lägg den sedan på hushållspapper.
  4. Snygga till ytterfilén så att den blir rektangulär. Snittytorna ska vara jämna.
  5. Lägg svartpepparn på en tallrik. Rulla köttet i pepparn, köttet ska vara helt täckt på alla sidor.
  6. Stek köttet hastigt i en torr och mycket het stekpanna i cirka 7 sekunder på varje sida. Köttet ska vara helt rått inuti, men stekytan ska ha fin färg.
  7. Ställ hjortköttet cirka 5 minuter i kylen så att tillagningen avstannar.
  8. Skär tunna skivor av hjorten och lägg på en avlång tallrik, häll lite ponzusås runt köttet och garnera med vitlök och daikonkrasse. Koriander eller smörgåskrasse funkar också bra.