Jordgubbstårta på nötbotten
Jordgubbstårta på nötbotten
14 ingredienser
En härlig tårta med jordgubbar, nötbotten och vaniljkräm.
Ingredienser
Nötbotten
- 300 g mandelmassa
- 1,5 dl strösocker
- 4 ägg
- 1,5 dl vetemjöl
- 90 g hasselnötter, finhackade
Till formen
- smör
- hasselnötter, finhackade
vaniljkräm
- 5 dl mjölk
- 1 vaniljstång
- 6 äggulor
- 1,25 dl strösocker
- 2,5 msk majsstärkelse
- 30 g smör
Garnering
- jordgubbar
Gör så här
Nötbotten
- Riv mandelmassan och blanda med socker och ägg.
- Vispa blandningen till en lätt och luftig smet.
- Blanda i mjöl och hackade hasselnötter.
- Häll smeten i en smord och hasselnötsströad form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter.
- Grädda i mitten av ugnen på 175 grader ca 20 minuter.
Vaniljkräm
- Häll mjölken i en kastrull.
- Dela vaniljstången på längden och lägg i den.
- Koka upp och ta kastrullen från värmen.
- Låt vaniljmjölken stå och dra 15 minuter.
- Vispa äggulor, socker och maizena luftigt.
- Ställ kastrullen med vaniljmjölken på spisen och slå i äggsmeten under vispning.
- Låt koka upp ordentligt.
- Ta kastrullen från värmen och vispa i smöret.
- Sila krämen genom en fi nmaskig sil och förvara den väl täckt under plastfolie i kylen.
Vid servering
- Dela kakan så att du får 2 bottnar.
- Bred hälften av vaniljkrämen på ena bottnen, lägg på den andra bottnen och
- bred resterande vaniljkräm ovanpå.
- Dekorera hela tårtan med halverade jordgubbar.