Tarte Tatin på gul lök med gräslöks-fraîche
Tarte Tatin på gul lök med gräslöks-fraîche
15 ingredienser
1 h
"Lök är många kockars absoluta favorit. Löken skänker djup, sötma och komplexitet till alla rätter där den medverkar." /Erik Videgård
Se Erik Videgård laga receptet

Ingredienser
Fyllning
- 1 kg gul lök, jämnstora
- 30 g veganskt smör
- 1 msk olivolja
- 2 msk strösocker
- 2 msk balsamvinäger
- 2 msk vatten
- 1 tsk salt
- 2 kvistar färsk timjan
Pajdeg
- 200 g glutenfri mjölmix
- 0,5 tsk salt
- 0,5 tsk xantangummi
- 120 g veganskt smör
- 4 msk sojadryck
Servering
- 0,5 dl soyafraîche
- gräslök, finhackad
Gör så här
Fyllning
- Skala löken och skär bort en bit vid toppen och botten.
- Dela lökarna på mitten vid ”midjan”.
- Smält smör i en stekpanna och tillsätt olivolja, socker, balsamvinäger, vatten, salt och timjan.
- Ställ ner lökarna med den smala delen nedåt och bräsera under lock i 15 minuter.
- Vänd lökarna och sätt ner dem med den breda sidan neråt och fortsätt bräsera i ytterligare 20 minuter.
Pajdeg
- Blanda de torra ingredienserna.
- Tillsätt smöret i kuber och nyp ihop degen med fingrarna.
- Tillsätt sojadryck och knåda ihop till en smidig deg, tillsätt eventuellt mer sojadryck.
- Kavla ut en degplatta mellan två bakplåtspapper och ställ i frysen.
Montering
- Lägg pajdegen ovanpå löken och peta ner kanterna.
- Grädda i ugnen på 180 grader i ca 30 minuter.
Servering
- Vänd upp på ett fat och garnera med soyafraîche och finhackad gräslök.