Tarte Tatin på gul lök med gräslöks-fraîche

POPULÄRT
koket.se
Tarte Tatin på gul lök med gräslöks-fraîche
Kockarnas kamp 2017 Erik Videgård
Kockarnas kamp 2017 Erik Videgård

Tarte Tatin på gul lök med gräslöks-fraîche

15 ingredienser

1 h

"Lök är många kockars absoluta favorit. Löken skänker djup, sötma och komplexitet till alla rätter där den medverkar." /Erik Videgård

Följ Erik på Instagram
Erik Videgård Instagram

Följ Erik på Instagram

Inspireras av Videgårds alla rätter och ställ frågor om receptet direkt till Erik på Instagram

Läs mer

Se Erik Videgård laga receptet

logo

Ingredienser

portioner

Fyllning

  • 1 kg gul lök, jämnstora
  • 30 g veganskt smör
  • 1 msk olivolja
  • 2 msk strösocker
  • 2 msk balsamvinäger
  • 2 msk vatten
  • 1 tsk salt
  • 2 kvistar färsk timjan

Pajdeg

  • 200 g glutenfri mjölmix
  • 0,5 tsk salt
  • 0,5 tsk xantangummi
  • 120 g veganskt smör
  • 4 msk sojadryck

Servering

  • 0,5 dl soyafraîche
  • gräslök, finhackad

Gör så här

Fyllning

  1. Skala löken och skär bort en bit vid toppen och botten.
  2. Dela lökarna på mitten vid ”midjan”.
  3. Smält smör i en stekpanna och tillsätt olivolja, socker, balsamvinäger, vatten, salt och timjan.
  4. Ställ ner lökarna med den smala delen nedåt och bräsera under lock i 15 minuter.
  5. Vänd lökarna och sätt ner dem med den breda sidan neråt och fortsätt bräsera i ytterligare 20 minuter.

Pajdeg

  1. Blanda de torra ingredienserna.
  2. Tillsätt smöret i kuber och nyp ihop degen med fingrarna.
  3. Tillsätt sojadryck och knåda ihop till en smidig deg, tillsätt eventuellt mer sojadryck.
  4. Kavla ut en degplatta mellan två bakplåtspapper och ställ i frysen.

Montering

  1. Lägg pajdegen ovanpå löken och peta ner kanterna.
  2. Grädda i ugnen på 180 grader i ca 30 minuter.

Servering

  1. Vänd upp på ett fat och garnera med soyafraîche och finhackad gräslök.