Tarte tatin med vaniljgrädde

Tarte tatin med vaniljgrädde

9 ingredienser

1 h

Ta vara på de svenska äpplena och baka en god tarte tatin med vaniljgrädde. Det är både väldigt gott och vackert!

Ingredienser

4 - 6 portioner

Tarte tatin

  • 6-8 svenska äpplen (gärna syrliga, t.ex. Ingrid Marie, Gravenstein eller Aroma)
  • 100 g smör
  • 100 g strösocker
  • ev 1 tsk malen kanel
  • salt [1 nypa]
  • 1 förp smördeg (eller hemgjord smördeg) [ca 250 g]

Vaniljgrädde

  • 3 dl vispgrädde
  • 1 msk strösocker (mängd efter smak)
  • 1 tsk vaniljpulver, urskrapad (eller 1 vaniljstång)

Gör så här

Tarte tatin

  1. Skala, kärna ur och klyfta äpplena i jämnstora bitar.
  2. Dela varje äppelklyfta i två om de är stora.
  3. Smält smör och socker i en stekpanna som är ca 24–26 cm i diameter och som tål ugn.
  4. Låt karamellen bli gyllene. Tillsätt eventuellt kanel och en nypa salt.
  5. Lägg äppelklyftorna tätt i karamellen med snittytan nedåt. Låt småkoka 5–7 minuter så att de börjar mjukna.
  6. Kavla ut smördegen något, lägg den över äpplena och vik in kanterna runt äpplena.
  7. Stick några hål i degen med en gaffel så att ånga kan komma ut.
  8. Värm ugnen till 200 grader.
  9. Grädda sedan tarte tatin 25–30 minuter tills smördegen är gyllene och puffig.
  10. Låt kakan vila 5 minuter efter ugnen.
  11. Vänd försiktigt upp den på ett serveringsfat så att äpplena hamnar överst.

Vaniljgrädde

  1. Vispa grädde med socker och vanilj tills mjuka toppar formas.
  2. Servera vaniljgrädden kall vid sidan om tarte tatin.