Tarte tatin med rosmarin och slövispad grädde

Tarte Tatin med rosmarin och slövispad grädde
Foto: Johan Kalén
Tina Nordström KM
Tina Nordström KM

Tarte tatin med rosmarin och slövispad grädde

6 ingredienser

20 m

Den här klassiska pajen, med äpple och karamell, är perfekt att baka under hösten när de svenska äpplena är i säsong. Servera den ljummen med lösvispad grädde och den kommer snabbt bli en ny favorit!

Ingredienser

portioner
  • 4 äpplen, svenska fasta
  • 1,75 dl strösocker
  • 75 g smör
  • 1 kvist rosmarin
  • 3-4 smördegsplattor, lätt tinade

Servering

  • grädde, slövispad

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225 grader, varmluft.
  2. Skala, och klyfta äpple i grova klyftor.
  3. Smält socker till en gyllenfärgad karamell i en stekpanna, lägg i smöret och låt det smälta ut.
  4. Lägg i äpplena tillsammans med plockad rosmarin och låt steka ytterligare ett par minuter.
  5. Lägg ut smördegen över äpplena, tumma ut degen och vik in kanterna över äpplena.
  6. Sätt in stekpannan i ugnen och grädda i 15 minuter tills smördegen puffat upp och blivit gyllenbrun.
  7. Ta ut, låt svalna lätt och vänd pajen upp och ner på ett fat. Servera pajen ljummen med slövispad grädde.