Tarte tatin med calvados

POPULÄRT
Tarte tatin med calvados
Foto: Tv4

Tarte tatin med calvados

Av: Matilda - Älvsbyn

Från: Halv åtta hos mig

9 ingredienser

1 h

Tarte tatin med calvados och vaniljsås är en ljuvlig efterrätt som passar perfekt till festliga tillfällen.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Tarte tatin

  • 6 äpplen (pink lady)
  • 80 g smör
  • 0,75 g rörsocker
  • 2 msk calvados
  • smördeg

Vaniljsås

  • 6 äggulor
  • 0,75 dl strösocker
  • 1 vaniljstång
  • 6 dl vispgrädde

Gör så här

Tarte tatin

  1. Skala och kärna ur äpplena, skiva dem.
  2. Smält smör i en stekpanna som tål ugnsvärme och tillsätt socker och calvados. Lägg i äppelskivorna och låt puttra en stund.
  3. Täck sedan stekpannan med smördeg och sätt den i ugnen på 220 grader i ca 30 minuter.
  4. Låt pajen vila en stund innan du vänder upp den på ett fat. Skär tårtbitar eller stansa ut till lagom portionsbitar.

Vaniljsås

  1. Vispa äggulor, socker och de utskrapade vaniljfröna till en fin luftig smet. Vispa sedan grädden och vänd ner i äggsmeten.