Tarte fine med rabarber

NYHET
Tarte fine med rabarber
Foto: TV4
Kocknas-kamp-2017 Viktor-Westerlind
Kocknas-kamp-2017 Viktor-Westerlind

Tarte fine med rabarber

9 ingredienser

1 h

Ta vara på årets skörd av rabarber och baka den här ljuvliga tarten!

Ingredienser

portioner6 - 8
  • 300 g rabarber
  • 1 ark smördeg (fryst på rulle eller ark)
  • 125 g smör, rumstempererat
  • 125 g strösocker
  • 2 ägg
  • 25 g vetemjöl
  • 100 g mandelmjöl (mixade pumpakärnor eller liknande)
  • 3-4 msk strösocker (till rabarbern)

Servering

  • grädde, lättvispad (vaniljsås eller vaniljglass)

Gör så här

  1. Lägg ut smördegen på en plåt med bakplåtspapper och låt den tina.
  2. Kavla ut smördegen något tunnare, ca 0,5 cm.
  3. Vik upp kanterna på degen lite och nyp till. Pricka degen med en gaffel.
  4. Rör ihop smör, socker och ägg.
  5. Vänd i vetemjöl och mandelmjöl.
  6. Blandningen ska inte vispas luftig utan bara röras smidig, ungefär som en bullfyllning.
  7. Skala rabarbern om det behövs.
  8. Skär rabarbern i stänger som är ca 10 cm (aningens kortare än vad smördegen är bred).
  9. Dela varje stång på mitten och sedan ytterligare en gång på mitten (om det behövs).
  10. Bred fyllningen på smördegen, ca 0,5 cm tjockt.
  11. Lägg rabarbern omlott på tarten. Du vill att rabarberstängerna är lite kortare än vad smördegen är.
  12. Strö över strösocker.
  13. Baka i ugnen på ca 180 grader varmluft i ca 15-20 minuter, eller tills den fått fin färg.
  14. Lägg en plåt upp och ner på tarten med ett nytt smörpapper mellan.
  15. Håll i kanterna och snurra hastigt runt.
  16. Ta bort plåten och smörpappret.
  17. Strö lite av sockret på baksidan och baka undersidan frasig i ca 5-10 minuter.
  18. Ta ut plåten och vänd på tarten en gång till.
  19. Låt den sedan svalna något innan du skär upp den i mindre bitar.

Servering

  1. Servera tarten med lättvispad grädde, vaniljsås eller vaniljglass.