Tartar på älg

Tartar på älg
Foto: Per Erik Berglund
Gert Klötzke porträtt
Gert Klötzke porträtt

Tartar på älg

15 ingredienser

1 h

Förgyll vintern med en festlig tartar på älg med tomatkräm och fläderkapris.

Receptet är hämtat ur boken "Det vilda smörgåsbordet"
Det vilda smörgåsbordet - omslag

Receptet är hämtat ur boken "Det vilda smörgåsbordet"

Läs mer

Ingredienser

portioner
  • 300 g älginnanlår, putsade
  • 1 tsk citron, pressad
  • 1 msk olivolja
  • salt
  • nymalen svartpeppar

Tomatkräm

  • 50 g cornichons
  • 2 msk kapris
  • 0,5 tsk chiliflakes
  • 1 tsk dijonsenap
  • 2 msk ketchup
  • 1 dl crème fraîche
  • salt

Servering

  • 16 skivor pumpernickel
  • 3 msk kapris (fläderkapris eller vanlig kapris)
  • 1 kvist oxalis (röd harsyra)

Gör så här

  1. Skiva älgköttet och lägg in i frysen. När köttet är halvfryst så ta ut det och skär det i små tärningar.
  2. Lägg köttet i en skål och krydda med citronsaft, olivolja, salt och peppar.
  3. Fukta en handduk och torka lätt på en bänk. Lägg ut ett dubbelt lager plastfilm. Lägg hälften av köttet i en 2 cm tjock sträng på nedre delen av plastfilmen, med 10 cm marginal mot kanten. Vik över plastfilmen och rulla till en fast rulle. Stick små hål i plasten där det bildats luftfickor. Vrid rullen så att luften går ur. Rulla in i ytterligare ett lager plast. Knyt ändarna till en fast rulle. Gör likadant med resten av köttet. Lägg rullarna i frysen.

Tomatkräm

  1. Mixa cornichons, kapris, chiliflakes, senap och ketchup.
  2. Blanda ner crème fraiche och vispa till en kräm. Krydda med salt.

Servering

  1. Ta ut rullarna ur frysen och låt dem bli halvt tinade.
  2. Lägg upp pumpernickel på ett fat.
  3. Skär slantar av tartaren rakt genom plasten, ta bort plasten och lägg varje slant på pumpernickel.
  4. Spritsa på tomatkräm och toppa med kapris och ett blad oxalis.