Tartar ”Café de Paris”

Tartar ”Café de Paris” ny
Kocknas-kamp-2017 Viktor-Westerlind
Kocknas-kamp-2017 Viktor-Westerlind

Tartar ”Café de Paris”

24 ingredienser

1 h

"Det finns 1000 recept på Cafe de Paris, men originalet från Cafe de Paris i Geneve är en hemligt, men där görs det som ett örtsmör. Detta är en förenklad variant. Här serverar vi den som en blandad råbiff – dvs man rör köttet i en krämig dressing, som är väldigt vanligt i Frankrike och lättare om man inte är så van vid råbiff. Var noga med hygienen då man hanterar rått kött, använd rena redskap och skär inte upp det för långt tid innan. Man kan grovmala köttet själv om man vill, men använd inte färdigmalet kött från butik." /Viktor Westerlind

Ingredienser

portioner

Dressing

  • 1 schalottenlök, finhackad
  • 150 g neutral rapsolja
  • 1 klyfta vitlök
  • 2 sardellfiléer
  • 1 msk kapris
  • 1 äggula
  • 1 msk dijonsenap
  • 1-2 tsk citronsaft
  • 1 tsk sriracha
  • 1 msk dragon, finhackad
  • 1 msk persilja
  • 1 tsk worcestersås
  • salt
  • nymalen svartpeppar
  • ev 2 tsk curry

Servering

  • 200 g potatis, friterad (eller neutrala potatischips)
  • 200 g oxfilé, tärnad i små tärningar.
  • 1 schalottenlök, i ringar och lagd i isvatten
  • 1 endive, skuren i mindre bitar och lagd i isvatten (gul)
  • 2 msk cornichons, skurna i bitar
  • 2 msk persilja
  • ev 2 msk kapris, gärna friterade
  • salt
  • svartpeppar

Gör så här

Dressing

  1. Fräs löken mjuk i lite av oljan.
  2. Tillsätt vitlök, sardeller samt kapris och låt fräsa i några minuter till. Låt svalna.
  3. Blanda lökhacket med äggula, senap och citronsaft.
  4. Vispa sakta i oljan till en majonnäs.
  5. Smaksätt majonnäsen med sriracha, örter och worcestersås. Smaka av med salt, nymalen svartpeppar och citronsaft

Servering

  1. Skär potatis i tunna strimlor, använd en mandolin med insats (1x1 mm).
  2. Skölj potatisstrimlorna i kallt vatten så du får bort stärkelsen. Torka helt torra.
  3. Fritera potatisstrimlorna i olja som är 150 grader tills den är gyllenbruna. Låt rinna av på papper.
  4. Vänd köttet i lite av dressingen, smaka av med salt och svartpeppar. Du kan droppa i lite vatten så tartaren inte blir för tjock och stabbig.
  5. Lägg tartaren i botten av tallrikarna. Toppa med rå lök, endive, cornichons samt friterad potatis och strö över persilja. Servera med extra dressing vid sidan av.