Tariwalakyckling med kokosnötsris och poppadums

Tariwalakyckling med kokosnötsris och poppadums
Foto: Tv4

Tariwalakyckling med kokosnötsris och poppadums

Av: Ruth - Stockholm

Från: Halv åtta hos mig

41 ingredienser

1 h 45 m

Den här huvudrätten på tariwalakyckling med kokosnötsris och poppadums blir härligt smakrik med många olika kryddor.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Marinerad kyckling

  • 900 g kycklingbröst
  • 900 g kycklingben
  • 2 msk turkisk yoghurt (fetthalt 10%)
  • chilipulver
  • 0,5 knippe koriander
  • 15 blad mynta
  • salt
  • svartpeppar
  • 2 msk vitlök- och ingefärsblandning
  • 1 msk ghee (indisk smör)

Sås

  • 2 grön kardemumma
  • 1 hel nejlika
  • 1 stjärnanis
  • 1 lagerblad
  • 3 rödlökar
  • 4 gröna chilis, hackade
  • 2 cm ingefära
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 krm hing (torkad kåda)
  • 500 g tomat, passerade
  • 1 dl cashewnötter
  • 3 msk vita vallmofrön, blötlagda och utan skal
  • 3 msk kokosnöt (eller kokosflingor)
  • salt
  • 2 tsk chilipulver
  • 1 tsk malen koriander
  • 0,5 knippe koriander
  • 0,5 knippa myntablad
  • 150 g matlagningssmör

Kokosnötsris

  • 2 msk ghee (indisk smör)
  • 1 stjärnanis
  • 2 cm kanelstång
  • 1 grön kardemumma
  • 1 dl cashewnötter
  • 5 dl basmatiris
  • 400 ml kokosmjölk
  • 2 krm saffran

Servering

  • poppadums
  • mandelflingor
  • koriander
  • bockhornsklöverblad, torkade

Gör så här

Marinerad kyckling

  1. Skär små snitt i kycklingen så att marinaden lättare tränger in i kycklingen.
  2. Mal alla marinadingredienser i en matberedare och häll det över kycklingen.
  3. Massera in marinaden på varje kycklingbit. Lägg alltsammans i små fryspåsar och placera i kylskåpet över natten.

Sås

  1. Ta ut kycklingen ur kylskåpet och låt den återfå rumstemperatur. Fräs kryddorna i lite olja tills du känner en sötaktig arom. Var försiktig så att du inte bränner kryddorna.
  2. Tillsätt den hackade löken, grön chili, ingefära, vitlök och hing. Låt allt koka ihop i 8-10 minuter.
  3. Tillsätt de passerade tomaterna och låt det koka ytterligare i 5 minuter.
  4. Överför nu allt från pannan till matberedaren och tillsätt cashewnötter, vallmofrön, strimlad kokosnöt, salt, chilipulver, koriander och myntablad. Mixa ihop allt till en slät massa.
  5. Häll över cirka hälften av mixen till en gryta. Lägg sedan i kycklingbenen. Tillsätt sedan kycklingbrösten ovanpå kycklingbenen och häll sedan över resterande del av mixen. Tillsätt smör. Låt detta koka på låg temperatur i cirka 45 minuter.

Kokosnötsris

  1. Häll i ghee i en kastrull och fräs detta tillsammans med de hela kryddorna.
  2. Tillsätt sedan en handfull cashewnötter och låt dessa fräsa med tills de är gyllene bruna.
  3. Tillsätt därefter riset. För varje dl ris tillsätt 2 dl vatten. Byt ut den sista decilitern vatten med 400 ml kokosmjölk.
  4. Ta 5 matskedar med varmt vatten och häll detta i en skål, tillsätt saffranen och låt det stå cirka 2 minuter. Tillsätt sedan saffransvattnet i riset och rör om. Låt sedan koka på låg temperatur tills riset är klart.

Servering

  1. Servera med poppadums.