Tareqs pumpapaj

koket.se
Tareqs pumpapaj
Foto: TV4
Tareq Taylor Kökets middag
Tareq Taylor Kökets middag

Tareqs pumpapaj

8

25 ingredienser

1 h 10 min

En fantastiskt god matpaj med pumpa, vitt vin och timjan. I det här receptet görs pajskalet med "blindbakning", det betyder att pajskalet fylls med torkade ärtor när det förgräddas, det ger ett perfekt gräddat pajskal som håller formen.

Ingredienser

portioner

Pajdeg

  • 7 dl vetemjöl (alt dinkelsikt)
  • 175 g smör, i tärningar
  • 0,5 tsk salt
  • 1 ägg
  • 4 msk vatten
  • ca 4 dl torkade gula ärtor, eller andra torkade baljväxter

Fyllning

  • 1 butternutpumpa, alt sötpotatis (à 700 g)
  • 2 gula lökar
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 kruka färsk timjan
  • 1 dl torrt vitt vin
  • 3 dl vispgrädde
  • 2 dl vatten
  • 150 g lagrad ost
  • 2 ägg
  • 2 msk smör
  • salt
  • peppar

Grönsallad med dressing

  • 1-2 huvudsallad
  • 1 dl torkade tranbär
  • 1 apelsin
  • 2 msk vitvinsvinäger
  • 3 msk olivolja
  • salt
  • peppar

Gör så här

  1. Pajdeg
    Mixa mjöl, smör och salt i en matberedare tills det blir fina smulor. Tillsätt ägg och vatten och mixa tills det börjar bildas en deg. Täck med en handduk eller plast och låt degen stå i kylen i minst 30 minuter.
  2. Sätt ugnen på 180 grader.
  3. Kavla ut pajdegen ca 5 mm tjock. Lägg pajdegen i en form med löstagbar kant, pressa försiktigt ut degen mot kanten. Låt pajdegen hänga lite över kanten på formen. Det kan lätt skäras av senare.
  4. Nagga botten med en gaffel. Lägg på ett bakplåtspapper och fyll på med ett lager torkade ärtor. Detta gör att pajdegen inte reser sig under gräddningen och att kanterna inte faller ner.
  5. Förbaka pajdegen ca 15 minuter. Låt svalna. Skär bort och jämna till pajdegskanten. Spara de överblivna pajdegskanterna, låt de gå med i ugnen när pajen gräddas och strö dem sen över salladen vid servering.
  6. Fyllning
    Sänk ugnsvärmen till 170 grader.
  7. Skala, kärna ur och skär pumpan i ca 2 cm stora tärningar. Skala och finhacka lök och vitlök. Hacka timjan.
  8. Fräs allt i smör i en stor kastrull eller stekpanna tills löken har blivit glansig och lite genomskinlig.
  9. Tillsätt det vita vinet och koka bort all vätska. Tillsätt grädde och vatten, låt koka ihop tills pumpan känns mjuk. Smaka av med salt och peppar. Låt fyllningen svalna.
  10. Riv osten och blanda ner denna i pumpafyllningen tillsammans med äggen.
  11. Häll allt i det förbakade pajskalet. Tillaga i ugn ca 40 minuter.
  12. Grönsallad med dressing
    Skala apelsinen med kniv. Skär i bitar och lägg i en mixer tillsammans med de övriga ingredienserna. Mixa till en slät dressing. Smaka av med salt och peppar.
  13. Blanda salladen med dressingen precis före servering. Strö över bitar av pajdegskanterna.
  14. Servera pajen med salladen.
  15. Glöm inte att matsortera rester från matlagningen som skal från grönsaker och ägg för en mer hållbar matlagning och njut av din goda pumpapaj! /Köket redaktionen