Tareqs falafel med hummus och sallad

POPULÄRT
Tareqs falafel med hummus och sallad
Foto: TV4
Tareq Taylor Kökets middag
Tareq Taylor Kökets middag

Tareqs falafel med hummus och sallad

27

28 ingredienser

50 min + blötläggning

Världens bästa recept på falafel, i alla fall enligt Tareq själv. Falafelbollarna görs på blötlagda kikärter och blir så där perfekt fluffiga och frasiga. Till serveras hummus med en twist och en syrlig sallad på tomater, lök och örter.

Ingredienser

portioner

Falafel

  • 500 g torkade kikärtor, blötlagda över natten
  • 1 gul lök, stor
  • 100 g färsk bladpersilja
  • 2-3 klyftor vitlök
  • 1 grön chilifrukt
  • 2-3 tsk salt
  • 2 tsk svartpeppar
  • 3 msk malen spiskummin
  • 5 msk sesamfrön
  • 1 msk bakpulver
  • 1 tsk bikarbonat
  • 2 dl vatten
  • solrosolja, till fritering

Hummus

  • 400 g färdigkokta kikärtor
  • 1 dl tahinipasta
  • 2 tsk salt
  • ca 2 citroner, saften från dem
  • 1 klyfta vitlök
  • 0,5 dl färsk bladpersilja, mycket fint hackad
  • 1 grön chilifrukt, mortlad eller mycket fint hackad

Tomatsallad med mynta och persilja

  • 4 tomater
  • 1 gul lök
  • 1 kruka färsk mynta
  • 1 kruka färsk bladpersilja
  • 2 citroner
  • 2-3 msk olivolja
  • salt
  • peppar

Gör så här

  1. Falafel
    Blanda kikärtor, lök, persilja, vitlök och chili och mal alltihop två gånger i en köttkvarn eller kör det i en matberedare.
  2. Blanda samman med övriga ingredienser och smaka av med mer salt om det behövs. Låt allt vila i ca 15 minuter.
  3. Forma bullar med sked, ca 4 cm i diameter, och fritera dem gyllenbruna i olja, ca 170 grader.
  4. Hummus
    Mixa de kokta kikärtorna tillsammans med tahini, salt, citron, vitlök, persilja, chili och lite av kikärtsspadet. Smaka av med ev mer salt och citron.
  5. Tomatsallad med mynta och persilja
    Skär tomaterna i tärningar om ca 1x1 cm stora bitar. Skala och hacka löken fint. Hacka mynta och persilja fint. Lägg allt i en skål och tillsätt citron, olivolja salt och peppar.
  6. Servera nyfriterad falafel med hummus och sallad.