Tareq Taylors parfait med citron, blåbär och krisp

Tareq Taylor profil ny

Tareq Taylors parfait med citron, blåbär och krisp

15 ingredienser

ca 1 h (+ 6 h frysen)

Parfait rullad i citron med gin-marinerade blåbär och krispigt flarn. En riktigt festlig dessert! kräver minst 6 timmar i frystid, så perfekt att göra i förväg.

Ingredienser

portioner

Parfait

  • 3 ägg
  • 3 matskedar florsocker
  • 3 dl vispgrädde

Citronsocker

  • 1 citron, rivet skal
  • 1 dl strösocker
  • 1 tsk citronsyra
  • 1 tsk färsk plockad citrontimjan

Gin-marinerade blåbär

  • 1,5 blad gelatin
  • 2,5 dl frusna blåbär
  • 1 msk strösocker
  • ca 6 cl gin

flarn

  • 2 äggvitor
  • 75 g florsocker
  • 75 g vetemjöl
  • 65 g smör

Gör så här

Parfait

  1. Separera äggulor och äggvita. Lägg äggulorna i en skål som tål värme tillsammans med florsockret. Vispa till ett ljust tjockt skum.
  2. Sätt bunken i en kastrull med kokande vatten och fortsätt att vispa tills skummet har blivit tjockt som en vaniljsås. Ta till sidan och fortsätt att vispa tills det har svalnat.
  3. Vispa upp grädden till ett tjockt skum och vänd försiktigt ner äggulorna i grädden. Skeda upp smeten på plastfilm och rulla till långa rullar ca 3 cm tjocka. Lägg rullarna i frysen och frys minst 6 timmar eller tills de har stelnat helt. Ta ut rullarna och skär dem i portionsstorlek. Ta bort plastfilmen och rulla dem i citronsockret.

Citronsocker

  1. Hacka citrontimjanbladen tillsammans med det rivna citronskalet och blanda samman ordentligt med sockret och citronsyran i en skål. Lägg blandningen på en platt tallrik och rulla parfaiten i detta innan serveringen.

Gin-marinerade blåbär

  1. Lägg gelatinet i blöt i kallt vatten.
  2. Lägg de frusna blåbären i en liten kastrull tillsammans med socker och gin. Värm försiktigt upp bären och tänd eld på ångorna. Fortsätt att sjuda tills lågorna slocknar. Då har alkoholen avdunstat.
  3. Krama ur gelatinet och tillsätt detta till de varma blåbären. Lägg i en bunke och ställ i kylen på att det kan svalna och stelna.

Flarn

  1. Lägg äggvitor, florsocker och vetemjöl i en bunke. Smält smöret och låt det svalna. Vispa samman allt till en jämn smet. Pensla upp smeten i önskad form på en bakmatta och grädda i ugn på 160 grader tills de är gyllene i färgen. Ta ut och låt flarnen stelna innan du tar av dem om du vill att de skall vara raka. Vill du forma dem skall du göra det så fort som möjligt då du har tagit ut dem ur ugnen.