Gáhkku med souvas och lingon

15 röster
4

Samisk kebab! Mjukt, tunt bröd fyllt med rökt renkött, messmör och lingon.

Visa mer
4
4 portioner

Du behöver

  • 4 gàhkkubröd, se recept nedan
  • 700 g souvas (saltat och rökt renkött)
  • 1 silverlök, skivad
  • 10 enbär, krossade
  • 2 msk smör (eller olja)
  • 3 msk messmör
  • 1 tsk färsk timjan, hackad
  • 1 rödlök, skivad
  • 1 dl sockrade lingon
  • salt (efter smak)

Gáhkku

  • 5 dl mjölk (eller vatten)
  • 1 dl smör, smält (eller olja)
  • 25 g jäst
  • 0,5 dl sirap
  • 1 tsk salt
  • 1 dl rågmjöl
  • ca 1 l vetemjöl
Finns i inköpslista

Gör så här

  1. Gáhkku
    Värm mjölken och det smälta smöret till 37 grader.
  2. Blanda den varma vätskan med sirap, salt och rågmjöl i en skål.
  3. Blanda i vetemjölet och arbeta med degen i cirka 5-10 minuter. Täck med ren handduk och låt jäsa i 30-40 minuter.
  4. Knåda degen och forma till 10 platta pannkakor, ca 25 mm i diameter. Nagga med gaffel för att hindra dem från att stiga för mycket. "Baka" dem på båda sidor i en torr stekpanna på medelvärme.
  5. Souvas
    Fräs souvas tillsammans med den vita löken i en varm stekpanna.
  6. Tillsätt enbär, timjan och messmör. Smaka av med salt.
  7. Lägg det varma köttet på ett gákkhubröd och garnera med rödlök och lingon.

Laddar fler recept...