Gáhkku med souvas och lingon

Gáhkku med souvas och lingon
Foto: Luckyday
Tareq Taylor porträtt
Tareq Taylor porträtt

Gáhkku med souvas och lingon

20

7 steg att laga

17 ingredienser

Samisk kebab! Mjukt, tunt bröd fyllt med rökt renkött, messmör och lingon.

Ingredienser

portioner4 portioner
  • 4 gàhkkubröd, se recept nedan
  • 700 g souvas (saltat och rökt renkött)
  • 1 silverlök, skivad
  • 10 enbär, krossade
  • 2 msk smör (eller olja)
  • 3 msk messmör
  • 1 tsk färsk timjan, hackad
  • 1 rödlök, skivad
  • 1 dl sockrade lingon
  • salt (efter smak)

Gáhkku

  • 5 dl mjölk (eller vatten)
  • 1 dl smör, smält (eller olja)
  • 25 g jäst
  • 0,5 dl sirap
  • 1 tsk salt
  • 1 dl rågmjöl
  • ca 1 l vetemjöl

Gör så här

  1. Gáhkku
    Värm mjölken och det smälta smöret till 37 grader.
  2. Blanda den varma vätskan med sirap, salt och rågmjöl i en skål.
  3. Blanda i vetemjölet och arbeta med degen i cirka 5-10 minuter. Täck med ren handduk och låt jäsa i 30-40 minuter.
  4. Knåda degen och forma till 10 platta pannkakor, ca 25 mm i diameter. Nagga med gaffel för att hindra dem från att stiga för mycket. "Baka" dem på båda sidor i en torr stekpanna på medelvärme.
  5. Souvas
    Fräs souvas tillsammans med den vita löken i en varm stekpanna.
  6. Tillsätt enbär, timjan och messmör. Smaka av med salt.
  7. Lägg det varma köttet på ett gákkhubröd och garnera med rödlök och lingon.
TIPS!
läs mer
Mayas dryckestips till Myllymäkis meny

Årets vintrender

Sommelier Maya Samuelsson kikar på vinåret 2021.

Läs mer