Taramosalata - Maro Papadopoulou recept

Taramosalata - Maro Papadopolous recept
Foto: Ulrika Pousette

Taramosalata - Maro Papadopoulou recept

Av: Maro Papadopoulou

Från: Nyhetsmorgon

8 ingredienser

20 min

Den här rosa såsen kallas taramosalata - som man antingen älskar eller avskyr - och är baserad på fiskrom och tahini. Röran passar till allt och kan ätas som dip till bröd, eller som tillbehör till grönsaker, fisk eller kött.

Recept från boken Vår smakresa - Genom Grekland och Cypern av Maro och Frixos Papadopoulou.

Ingredienser

portioner
  • 200 g dagsgammalt bröd, uppblött och avrunnet eller potatismos
  • 80 g fiskrom (vit eller röd)
  • 1 dl olivolja
  • 5 msk citron, saft
  • 1 gul lök, finhackad (liten)
  • 0,5 tsk salt

Garnering

  • persilja, finhackad
  • kalamataoliver

Gör så här

  1. Om du använder fiskrom på burk, krossa den tillsammans med några droppar olivolja så den blir krämig.
  2. Lägg fiskromskrämen i en mixer tillsammans med lite i taget av brödet/potatismoset, löken, citronsaften och olivoljan. Mixa till en tjock, slät kräm.
  3. Lägg i små skålar och garnera med finhackad persilja och oliver.