Höstig polentasnitt

Höstig polentasnitt
Foto: TV4

Höstig polentasnitt

1

7 steg att laga

12 ingredienser

1 h

Snittar med polenta, getost, rödvinsreduktion och karamelliserad rödlök.

Ingredienser

portioner4 portioner

Polentasnittar

  • 1 l vatten
  • 3 dl polenta
  • 5 msk parmesanost, finriven

Karamelliserad rödlök

  • 3 msk smör
  • 3 rödlök, tunt skivade

Rödvinsreduktion

  • 2 dl rött vin (fylligt)
  • 1 kvist färsk rosmarin, repad

Redning

  • 2 msk majsstärkelse
  • 2 msk vatten

Topping

  • 200 g chèvreost, skivad i 1 cm tjocka skivor
  • 1 färska fikon, klyftat i 4 delar
  • 8 msk honung

Gör så här

  1. Polentsnittar
    Koka upp vattnet och tillsätt polentan under omrörning. Koka upp och låt småkoka i ca 5 minuter tills polentan har blivit en tjock gröt.
  2. Tillsätt parmesanosten. Bred ut polentan i ett 1,5 cm tjockt lager på en plåt eller skärbräda med bakplåtspapper. Lägg ytterligare ett bakplåtspapper på polentan och jämna till ytan tills det är jämntjockt. Ställ in i kylskåpet och låt stelna. Skär upp i snittar.
  3. Karamelliserad rödlök
    Smält smör i en stor stekpanna.
  4. Tillsätt rödlöken och låt steka på medelvärme i en halvtimme tills rödlöken har släppt all vätska och blivit spröd och söt. Sätt den karamelliserade rödlöken åt sidan, men tvätta inte ur stekpannan.
  5. Rödvinsreduktion
    Tillsätt rödvinet i samma panna du stekte rödlöken i och låt koka på medelvärme tillsammans med rosmarin.
  6. Koka tills rödvinet har minskat till hälften av mängd och tillsätt redningen under omrörning. Rör om väl.
  7. Servering
    Montera förrätten med polentasnitten i botten och en skiva chèvreost. Toppa med karamelliserad rödlök och en fikonklyfta och ringla över rödvinsreduktionen samt honung.