Tandoorilår i lergryta

Tandoorilår i lergryta
Foto: TV4

I Indien lagas mat i lerugn, en tandoor. För att få lite smak åt det hållet bakas den här rätten först i lergryta och grillas sedan i ugn. Men först ska den marinera i ca 4 timmar. Lite pyssel alltså, men väl värt besväret. Servera med ris, grönsaker och bröd.

12 maj 2009
4

Du behöver

  • 2 ovanlår av kalkon
  • 4,5 dl naturell yoghurt
  • 1 dl pressad citron
  • 1 msk hackad färsk mynta
  • 1 tsk salt
  • 1,5 msk röd chilipeppar
  • 1 msk garam masala
  • 2 vitlöksklyftor
  • 0,5 msk riven, färsk ingefära
  • 1 msk matolja
  • 1 del gul hushållsfärg
  • 2 delar röd hushållsfärg
  • en lergryta

Gör så här

  1. Blanda samman yoghurt, pressad citron, kryddor, olja och hushållsfärg. Dra av skinnet från ovanlåren och skär några diagonala snitt i köttet, ända in till benet. Lägg ovanlåren i marinaden och låt marinera i 4 timmar.
  2. Lägg lergrytan i vatten i 10 minuter. Lägg ovanlåren i grytan och ställ in den i kall ugn. Värm ugnen till 250°. Låt grytan stå inne i ca 1 1/2 timme. Så här långt kan man förbereda rätten.
  3. Värm ugnen till 275° och sätt på grillelementet. Pensla ovanlåren med lite olja och grilla dem i 3 minuter per sida. Se till att de får ordentligt med färg.
Visa mer
Kommentera receptet
Presenteras av Kökets favoriter

Grytor från kända varumärken

Grytor från kända varumärken Se fler

Fler goda recept