Tandoorigryta med kyckling serveras chapati och myntayoghurt

Indisk kycklingcurry med chapati och myntayoghurt
Foto: TV4

Tandoorigryta med kyckling serveras chapati och myntayoghurt

Av: Jakob af Petersens

Från: Efter stängning

21 ingredienser

45 m

Indisk tandooricurry med kyckling, hembakat chapatibröd och myntayoghurt.

Ingredienser

portioner

Chapati

  • 2,5 dl vetemjöl
  • 0,5 tsk salt
  • 1 msk olivolja
  • 1 dl vatten

Tandoorikyckling

  • 2 kycklingfiléer, i grytbitar
  • 1 dl tandoori currymix
  • 2 msk rapsolja
  • 1 tsk gurkmeja
  • 1 tsk malen spiskummin
  • 2 schalottenlökar, hackade
  • 3 klyftor vitlök, pressade
  • 3 dl grädde

ris

  • 2 dl basmatiris
  • 4 dl vatten
  • 2 tsk salt
  • 1 kanelstång
  • 1 stjärnanis
  • 1 bit gul lök

Myntayoghurt

  • 2 dl turkiskt yoghurt
  • 20 färska myntablad, strimlade
  • 0,5 citron, saften

Gör så här

Chapati

  1. Blanda ihop mjöl och salt, tillsätt oljan och vattnet. Knåda ihop till en fin deg. Låt degen vila medans du fortsätter med kycklingen. Du kan kavla ut degen i 4-5 tunna bröd i förväg, strö lite mjöl mellan bröden så att dem inte klibbar ihop. Stek bröden i stekpanna utan olja på hög värme. Bröden ska vara mjuka.

Tandoorikyckling

  1. Strö över lite tandooricurry över den uppskurna kycklingen, vänd runt kycklingen så att alla sidor blir täckta med kryddan.
  2. Bryn kycklingen i lite rapsolja, ställ åt sidan.
 Stek löken i olja, tillsätt resten av tandooricurryn, gurkmejan och spiskummin i en kastrull. Genom att ”svetta” kryddorna i oljan frigörs smakerna i kryddorna.
  3. Tillsätt kycklingen och grädden. Smaka av med salt och peppar. Låt puttra på svag värme, om grytan blir för tjock, tillsätt lite mer grädde eller vatten.
  4. Koka riset enligt anvisning, lägg ner kanelstången, stjärnanis och lök i kastrullen, låt koka på svag värme tills vattnet evaporerat.
  5. Blanda ihop yoghurt med den strimlade myntan, smaka av med citronjuice.
  6. Servera och njut rätten tillsammans med chapati brödet.