Tagliatelle med svamp och vitlök

28 röster
30 m
4
Tagliatelle med svamp och vitlök
Foto: Tv4
30 m
4
4 portioner

Du behöver

  • 400 g blandad svamp (t ex trattkantareller, skogschampinjoner och portabello)
  • 2 klyfta vitlök
  • olivolja (till stekning)
  • 400 g pasta (t ex tagliatelle)
  • ca 2 droppe liquid smoke (rökarom)
  • 3 äggulor
  • 100 g parmesanost, riven
  • salt
  • peppar

Topping

  • parmesanost
  • gräslök

Gör så här

  1. Hacka svampen i små tärningar och finhacka vitlöksklyftorna.
  2. Hetta upp en helt torr stekpanna och stek svampen på hög värme under omrörning. Stek tills svampen slutar vätska sig.
  3. Tillsätt sedan olivolja och vitlök, stek en stund på medelvärme tills vitlöken mjuknar.
  4. Koka pastan. Häll av vattnet från pastan men spara ca 2-3 dl av kokvattnet.
  5. Smaksätt svampfräset försiktigt med liquid smoke, tänk på att inte ha för mycket då den lätt kan ta över i smak. Sänk värmen.
  6. Blanda äggulor med riven parmesan i en skål.
  7. Tillsätt pastan, salt, peppar och äggblandningen i pannan. Rör om, vänd i pastavattnet och blanda. Servera genast!
  8. Toppa med riven parmesan och gräslök vid servering.
  9. Glöm inte att matsortera skal från lök och ägg samt rester från svampen för en mer hållbar matlagning, och njut av ditt goda svamppasta. /Köket-redaktionen
25 januari 2020