Tagliatelle al ragú

Tagliatelle al ragú
Foto: Tv4
Dante Zia
Dante Zia

Tagliatelle al ragú

8

12 steg att laga

16 ingredienser

2 h 30 m

”Förmodligen den rätten jag ätit flest gånger i mitt liv, pasta med köttfärssås. Jag gissar att om jag skulle få välja en rätt att leva med resten av livet vore det just pasta al ragú. Förutom att det är väldigt gott väcker det också så många minnen, från Italien, mormor och söndagsmiddagar. Det här är en rejäl sats, och det kommer förmodligen bli ragú över. Det är också ett medvetet val, då man alltid ska ha en sats köttfärssås i frysen. Livet blir nämligen enklare då. Smaklig spis!” /Dante Zia

Ingredienser

portioner8 - 10 portioner
  • 300-400 g salsicciakorv
  • ca 1 kg högrev (bringa)
  • 0,5 dl olivolja
  • 4 stjälkar stjälkselleri, finhackade
  • 2 gula lökar, finhackad
  • 2 morötter, finhackad
  • 1 msk tomatpuré
  • 2 dl vitt vin, torrt
  • 4-5 sardellfiléer, på burk
  • 4 buljongtärningar (ox eller kalv)
  • 3 dl vatten
  • 2 tsk salt
  • 1 msk strösocker

Servering

  • 400-500 g pasta (tagliatelle/pappardelle)
  • färsk persilja (eller salvia)
  • parmesanost, riven (till servering)

Gör så här

  1. Ragú
    Ta av skinnet från salsicciakorven och dela den i mindre bitar. Tärna även högreven fint i tärningar om är ca 0,5 cm stora.
  2. Hetta upp olivoljan och fräs salsiccian tillsammans med "de tre kusinerna": selleri, gul lök och morot. Fräs på medelhög värme i 10 minuter tills grönsakerna blivit karamelliserade och fått färg.
  3. Gå sedan i med tomatpurén och låt fräsa i 2-3 minuter.
  4. Häll på det vita vinet och lägg i sardellerna. Låt vinet koka bort, det borde ta 3-4 minuter.
  5. Lägg i högreven, vattnet och buljongtärningarna.
  6. Sänk värmen och låt puttra i 2-3 timmar med lock. Rör om emellanåt för att säkerställa att såsen inte bränner fast i botten.
  7. Smaka av med salt och socker.
  8. Servering
    Koka pastan enligt anvisningar i rejält saltat vatten.
  9. Finhacka persiljan.
  10. Värm några slevar ragú i en stekpanna med höga kanter.
  11. När pastan är klar så vänd ner den i ragún med ca 0,5 dl av pastavattnet. Här har du en sista chans att smaka av pastan och eventuellt tillsätta lite salt eller socker.
  12. Lägg upp i djup tallrik och riv över härliga mängder parmesanost och strö på hackad persilja.
TIPS!
läs mer
Zucchinifritters med halloumi

Gröna vardagstips!

60 vegorecept under 30 minuter

Läs mer