Tacodaal

POPULÄRT
Tacodaal
Foto: Ulrika Pousette
Sara Ask
Sara Ask

Tacodaal

Av: Sara Ask, Lisa Bjärbo

Från: Nyhetsmorgon

28 ingredienser

20 m

”Tacos är gott. Indisk daal är gott. Tacodaal är succé? I våra hem har det funkat så i alla fall, och kanske är det den välbekanta kryddningen som vunnit över linsskeptikerna. Eller så är det att grytan är så enkelt god, bara.” /Sara Ask och Lisa Bjärbo

Ingredienser

portioner
  • 4 port ris
  • 3 klyftor vitlök
  • rapsolja
  • ca 30 g taco kryddmix
  • 3 dl torkade röda linser
  • 3-4 dl vatten (beroende på hur tjock daal du vill ha)
  • 2,5 dl kokosmjölk
  • 400 g krossade tomater
  • ev vatten (att späda med)
  • salt
  • peppar
  • chiliflakes

Tacokrydda

  • 1 msk chilipulver
  • 1 msk malen spiskummin
  • 1 msk lökpulver
  • 1 tsk torkad oregano
  • 1 tsk paprikapulver
  • 1 tsk strösocker
  • 0,75 tsk salt
  • 0,5 tsk svartpeppar

Gott till

  • cashewnötter, hackade
  • majs
  • färsk koriander
  • limefrukt
  • gräddfil (eller tjock yoghurt)
  • gurka
  • paprika
  • nachochips

Gör så här

  1. Koka riset enligt anvisning på förpackningen.
  2. Hacka vitlöken och stek den mjuk i generöst med rapsolja i en gryta. Strö över tacokryddblandningen (eller egna kryddor, se nedan) och rör runt. Tillsätt mer olja om det ser ut att börja bli torrt.
  3. Häll i linser, vatten och kokosmjölk och låt koka upp. Sänk värmen och låt puttra med locket på glänt i 10–15 minuter. Rör om då och då så att grytan inte bränner fast. Tillsätt de krossade tomaterna. (Anledningen att du inte ska tillsätta dem direkt är att det tar längre tid för linserna att bli mjuka tillsammans med de lite syrligare tomaterna.)
  4. Tillsätt eventuellt lite mer vatten till önskad konsistens och koka i några minuter tills linserna känns mjuka. Smaka av med salt, peppar eller chiliflakes för lite mer hetta. Servera med ris, cashewnötter och tillbehör.

Tacokrydda

  1. Om du hellre tar egna kryddor än en tacopåse så blanda alla ingredienserna väl och använd i receptet.