Syrlig citronkladdkaka

NYHET
Syrlig citronkladdkaka
Foto: Frida Wismar
Catarina König
Catarina König

Syrlig citronkladdkaka

1

10 ingredienser

1 h

"Kladdkakor i all ära ... Men denna citronkladdkaka gjord på brynt smör och syrlig citron är bara helt magisk." /Catarina

Ingredienser

portioner8 - 10
  • 150 g smör
  • 1 citron
  • 2 ägg
  • 2,5 dl strösocker
  • 1,5 dl vetemjöl
  • 1 tsk vaniljsocker
  • florsocker, att pudra över

Till servering

  • 2 dl vispgrädde, vispad
  • 1 dl färska hallon
  • 8-10 blad färsk citronmeliss

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 150°. Smöra och mjöla en form, cirka 20 centimeter, gärna en springform. Strö lite vaniljsocker i botten.
  2. Bryn smöret gyllenbrunt och låt det svalna.
  3. Vispa ägg och socker vitt och poröst. Rör ner pressad citron och rivet citronskal. Blanda mjöl och vaniljsocker och rör ner i smeten. Häll ner smöret lite i taget och blanda med en slickepott till en fin, jämn smet.
  4. Häll över smeten i formen och ställ in i ugnen. Grädda mitt i ugnen i 25–30 minuter. Ta ut kakan och låt den svalna.
  5. Låt stå i kylen till servering. Skiva upp kakan i tårtbitar eller stansa ut rundlar. Lägg upp på serveringstallrik, spritsa lite grädde ovanpå, pudra lite florsocker över och garnera med hallon och citronmeliss.