Syrlig äppelmarmelad

Sanna LindbergKlas Lindberg

Syrlig äppelmarmelad

3 ingredienser

2 h

Den här kompotten använder kockarna ofta till både ostserveringar och som garnityr till en fyllig terrin eller paté. I och med att den kokas ihop mycket så blir sockerhalten hög och den håller länge i kylen. Ett tips är att reducera kompotten i en belagd stor stekpanna, då går det ganska snabbt och det bränner inte lika lätt.

Ingredienser

portioner dl
  • 1,5 kg äpple ingrid marie
  • 500 g strösocker
  • 1 dl äppelcidervinäger

Gör så här

  1. Skär äpplena i grova bitar, du behöver inte ta bort kärnhuset.
  2. Koka äppelbitarna med socker och en liten skvätt vatten tills äpplena blir mosiga.
  3. Mixa moset med en stavmixer eller i en kannmixer, sila sedan genom en grov sil eller durkslag.
  4. Koka ihop moset till en tjock kompott tillsammans med vinägern.
  5. Reducera kompotten till en riktigt tjock marmelad, det ska återstå ca 6–7 dl. Det tar ca 1,5 timme. Var noga med att röra hela tiden. Bränner kompotten är det viktig att byta kärl, så inte hela kompotten tar smak.
  6. Justera syran eventuellt med ytterligare en skvätt vinäger.