• Meny
  • Köket.se
  • Sök
  • Kontomeny

Sweet chililax med ris och kålsallad

Sweet chililax med ris och kålsallad
Zeina Mourtada
Zeina Mourtada

Sweet chililax med ris och kålsallad

8 steg att laga

14 ingredienser

20 m

Zeinas lax i ugn under ett krämigt täcke med sweet chilisås är riktig vardagsräddare. Servera med krispig kålsallad i en kokos- och jordnötsdressing. 

Ingredienser

4 portioner

Sweet chililax

  • 1 fiskbuljongtärning
  • 3 dl crème fraîche
  • 1 limefrukt, skalet
  • 0,75 dl sweet chilisås
  • 500 g laxfilé [eller 4 portionsbitar lax]
  • 0,5 dl vatten

Dressing

  • 400 ml kokosgrädde
  • 1 limefrukt
  • 1 msk japansk soja
  • 1 dl jordnötter

Sallad

  • 1 spetskål (liten)
  • 0,5 gurka
  • 1 salladslök

Till servering

  • ris

Gör så här

  1. Sweet chililax
    Värm ugnen till 200 grader. Lös upp buljongen i 0,5 dl hett vatten. Låt svalna.
  2. Blanda buljong, crème fraiche, limezest, sweet chili i en skål.
  3. Lägg laxen i ugnsform och häll sweet chilisåsen över. Baka mitt i ugnen i ca 15 minuter.
  4. Dressing
    Mixa kokosgrädde, limezest, juicen från halva limen och japansk soja i en mixer.
  5. Grovhacka jordnötterna. Lägg ner nötterna i mixern och mixa snabbt några varv. Späd eventuellt med vatten om dressingen känns för tjock.
  6. Sallad
    Strimla spetskål. Hacka gurka och salladslök och blanda ihop till en fräsch sallad.
  7. Servering
    Servera laxen med salladen, dressingen och kokt ris.
  8. Glöm inte att matsortera rester från lime för en mer hållbar matlagning, och njut av din sweet chililax. /Köket-redaktionen