Sweet chililax med ris och kålsallad

koket.se
Sweet chililax med ris och kålsallad
Foto: Tv4
zeina profilbild ny
zeina profilbild ny

Sweet chililax med ris och kålsallad

14 ingredienser

20 m

Zeinas lax i ugn under ett krämigt täcke med sweet chilisås är riktig vardagsräddare. Servera med krispig kålsallad i en kokos- och jordnötsdressing.

Se Zeina Mourtada laga receptet

logo

Ingredienser

portioner

Sweet chililax

  • 1 fiskbuljongtärning
  • 3 dl crème fraîche
  • 1 limefrukt, skalet
  • 0,75 dl sweet chilisås
  • 500 g laxfilé [eller 4 portionsbitar lax]
  • 0,5 dl vatten

Dressing

  • 400 ml kokosgrädde
  • 1 limefrukt
  • 1 msk japansk soja
  • 1 dl jordnötter

Sallad

  • 1 spetskål (liten)
  • 0,5 gurka
  • 1 salladslök

Till servering

  • ris

Gör så här

Sweet chililax

  1. Värm ugnen till 200 grader. Lös upp buljongen i 0,5 dl hett vatten. Låt svalna.
  2. Blanda buljong, crème fraiche, limezest, sweet chili i en skål.
  3. Lägg laxen i ugnsform och häll sweet chilisåsen över. Baka mitt i ugnen i ca 15 minuter.

Dressing

  1. Mixa kokosgrädde, limezest, juicen från halva limen och japansk soja i en mixer.
  2. Grovhacka jordnötterna. Lägg ner nötterna i mixern och mixa snabbt några varv. Späd eventuellt med vatten om dressingen känns för tjock.

Sallad

  1. Strimla spetskål. Hacka gurka och salladslök och blanda ihop till en fräsch sallad.

Servering

  1. Servera laxen med salladen, dressingen och kokt ris.

Glöm inte att matsortera rester från lime för en mer hållbar matlagning, och njut av din sweet chililax. /Köket-redaktionen