Sweet chililax med ris och kålsallad

161 röster
20 m
4
Sweet chililax med ris och kålsallad
Foto: Tv4

Zeinas lax i ugn under ett krämigt täcke med sweet chilisås är riktig vardagsräddare. Servera med krispig kålsallad i en kokos- och jordnötsdressing. 

Visa mer
20 m
4
4 portioner

Du behöver

Sweet chililax

  • 1 fiskbuljongtärning
  • 3 dl crème fraîche
  • 1 limefrukt, skalet
  • 0,75 dl sweet chilisås
  • 500 g laxfilé [eller 4 portionsbitar lax]
  • 0,5 dl vatten

Dressing

  • 400 ml kokosgrädde
  • 1 limefrukt
  • 1 msk japansk soja
  • 1 dl jordnötter

Sallad

  • 1 spetskål (liten)
  • 0,5 gurka
  • 1 salladslök

Till servering

  • ris
Finns i inköpslista

Gör så här

  1. Sweet chililax
    Värm ugnen till 200 grader. Lös upp buljongen i 0,5 dl hett vatten. Låt svalna.
  2. Blanda buljong, crème fraiche, limezest, sweet chili i en skål.
  3. Lägg laxen i ugnsform och häll sweet chilisåsen över. Baka mitt i ugnen i ca 15 minuter.
  4. Dressing
    Mixa kokosgrädde, limezest, juicen från halva limen och japansk soja i en mixer.
  5. Grovhacka jordnötterna. Lägg ner nötterna i mixern och mixa snabbt några varv. Späd eventuellt med vatten om dressingen känns för tjock.
  6. Sallad
    Strimla spetskål. Hacka gurka och salladslök och blanda ihop till en fräsch sallad.
  7. Servering
    Servera laxen med salladen, dressingen och kokt ris.
  8. Glöm inte att matsortera rester från lime för en mer hållbar matlagning, och njut av din sweet chililax. /Köket-redaktionen

Laddar fler recept...