Choklad- och hallonslices
Choklad- och hallonslices
19 ingredienser
Chokladpaj med mandelmassa och mörk chokladtryffel med hallon. Ett tips för snygga kanter: låt den fyllda formen stå i frysen i 30 minuter innan du gräddar kakan.
Ingredienser
Pajbotten
- 100 g smör (rumstempererat)
- 70 g strösocker [0,75 dl]
- 50 g ägg [1 st]
- 200 g vetemjöl [3,33 dl]
- 30 g kakao [0,75 dl]
Fyllning
- 250 g mandelmassa
- 100 g smör (rumstempererat)
- 55 g ägg [1 st]
- 60 g äggula [3 st]
- 20 g kakao [0,5]
Hallontryffel
- 100 g frysta hallon (tinade)
- 200 g mörk choklad 64 %
- 100 g vispgrädde [1 dl]
- 40 g strösocker [0,5 dl]
- 50 g osaltat smör (rumstempererat)
- smör
- garnering
- färska hallon
- florsocker
Gör så här
Pajbotten
- Sätt ugnen på 190 grader.
- Blanda alla ingredienserna till pajdegen i en bunke. Nyp först ihop till en smulig blandning med fingertopparna och arbeta sedan raskt ihop till en jämn deg med händerna. Eller använd matberedare.
- Plasta in degen och låt den vila i kylen i 20 minuter.
- Kavla ut degen till en cirka 3 mm tjock rektangel och fodra en smord, avlång sockerkaksform med den. Fodra ända upp till kanten, men skär sedan bort 1/4 av degen.
Fyllning
- Riv mandelmassan och blanda den med smöret till en slät massa. Rör ner ägg och äggula lite i taget och blanda väl.
- Tillsätt slutligen kakaon och rör om ordentligt. Fördela fyllningen jämnt i formen och grädda mitt i ugnen i 25-30 minuter. Låt svalna.
Hallontryffel
- Mixa hallonen till puré med en stavmixer och passera sedan genom en sil.
- Hacka chokladen och lägg den i en bunke.
- Koka upp hallonpuré, grädde och socker och häll det över chokladen.
- Tillsätt smöret och blanda med en slickepott ihop till en slät tryffel.
- Vänd försiktigt ut pajen ur formen. Häll tryffeln över fyllningen, och låt stå i kylen tills tryffeln har stelnat, cirka 30 minuter.
- Garnera med hallon och florsocker före servering.