Gubbröra med inlagd sill

Gubbröra med inlagd sill
Foto: TV4

Gubbröra med inlagd sill

Av: Sveriges mästerkock - lagtävling

Från: Sveriges mästerkock

27 ingredienser

Gubbröra som innehåller inlagd sill, istället för den annars traditionella matjessillen, men den salta smaksättande anjovisen lät vi vara kvar. Till det serveras smörstekta krutonger, fänkålssallad, ört- och kavringsströssel och en liten liten äppelskiva till garneringen.

Detta är ett deltagarrecept från Sveriges mästerkock.

Ingredienser

portioner

Gubbröra

  • 1 kg fast potatis
  • 15 ägg
  • 1000 g inlagd sill
  • 500 g ansjovisfilé
  • 2 rödlökar, finhackade
  • 2 buntar dill [ca 6 dl finhackad dill]
  • 4 buntar gräslökar [ca 2 dl finhackad gräslök]
  • 6 dl hemgjord majonnäs
  • 5 dl crème fraîche
  • ansjovisspad
  • salt
  • peppar

Fänkålssallad

  • 2 fänkål
  • salt
  • 4 msk vinäger
  • citron
  • salt
  • peppar

Kavringskrutonger

  • 1,5 kavring
  • smör
  • salt
  • peppar

Kavring- och örtströssel

  • kavringskanterna från krutongerna
  • smör
  • dill
  • gräslök
  • fänkålsdill

Gör så här

  1. Gubbröra
  2. Koka potatisen i rikligt saltat vatten. Koka äggen i 10 min.
  3. Häll av spadet från sillen i durkslag. Rensa bort morötter, lök och kryddor från sillen. Häll av spadet från anjovisen, men spara för kryddsättning av gubbröran.
  4. Finhacka löken. Plocka dillvipporna från stjälken och finhacka. Finhacka gräslöken.
  5. Gör majonnäsen.
  6. Hacka den kokta potatisen i små tärningar. Hacka de hårdkokta äggen i små tärningar.
  7. Blanda majonnäs, crème fraiche och 2 msk anjovisspad. Vänd ner alla hackade ingredienser och låt det stå och dra i kylen medan du förbereder fänkålssallad och krutonger.

Fänkålssallad

  1. Skölj och ansa fänkålen. Hyvla den på 0,5 mm tjocklek på en mandolin. Vänd försiktigt ner 4 msk vinäger, pressad citron, smaka av med salt och peppar. Krama av lite av vätskan alt lägg salladen en liten stund på en bit papper innan servering.
  2. Kavringskrutonger
  3. Skär bort kanterna på färdigskivad kavring och dela varje skiva diagonalt. Spara kanterna. Fräs smör gyllenbrunt och lägg ner brödet. Vänd skivorna när de fått fin färg och blivit krispiga, smält ev. ner ytterligare smör om pannan blivit torr. Salta och peppra en aning. Lägg skivorna på hushållspapper till dess det är dags för servering.
  4. Kavring- och örtströssel
  5. Smula kavringen i oregelbundna storlekar, fräs dem gyllene och krispiga i smör. Lägg upp på hushållspapper att svalna. Hacka dill, gräslök och fänkålsdill så smått du kan och lägg i en skål. Innan servering vänder du ihop bröd och örter och smakar av med salt och peppar.