Indisk kycklingcurry med chapatibröd

Indisk kycklingcurry
Foto: TV4

Indisk kycklingcurry med chapatibröd

37 ingredienser

En kycklingcurry med indisk gurkraita, festris och chapatibröd.

Ingredienser

portioner

Kycklingcurry

  • 1 hel kyckling
  • 2 msk ghee (klarnat smör, el rapsolja)
  • 2 gula lökar, skivade
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 msk färsk ingefära, finriven
  • 1,5 msk malen koriander
  • 2 tsk malen spiskummin
  • 0,5 tsk cayennepeppar
  • 5 hela nejlikor
  • 2 kanelstänger
  • 3 msk curry
  • 2 tsk salt
  • 0,5 krm vitpeppar, malen [ca 0.5 krm]
  • 1 förp kokosmjölk [400 ml]
  • 3 msk mango chutney
  • 2 dl turkisk yoghurt

Gurkraita

  • 0,35 gurka, tärnad
  • 2 dl matyoghurt (el turkisk yoghurt)
  • 2 krm malen svartpeppar
  • 1 krm malen spiskummin
  • 1 krm paprikapulver
  • 1,5 tsk färsk koriander, finhackad (bladen)
  • 1,5 tsk torkad mynta (bladen)

Chapatibröd

  • 2 dl grahamsmjöl
  • 3 dl vetemjöl
  • 0,5 tsk bakpulver
  • 0,5 tsk salt
  • 2 dl matyoghurt

Kryddigt ris

  • 2,5 dl basmatiris, sköljd och avrunnen
  • 1 gul lök, finhackad
  • 1 bit kanelstång
  • 3 hela nejlikor
  • ca 0,5 krm malen kardemumma
  • 1 chilifrukt, urkärnad och strimlad
  • ev 4-5 dl buljong (valfri smak)
  • 4-5 msk gula russin
  • mandelspån

Gör så här

Curry

  1. Skala och hacka lök och vitlök. Lägg på en tallrik vid sidan.
  2. Mät upp kryddorna på tallriken.
  3. Stycka kycklingen i bitar. Låren skär du i två bitar liksom brösten.
  4. Bryn kycklingbitarna i ghee eller olja några minuter i stekgrytan.
  5. Tillsätt löken och kryddorna.
  6. Rör runt och fräs någon minut till.
  7. Tillsätt 1 deciliter vatten, yoghurten och kokosmjölken.
  8. Låt koka på svag värme under lock i 30-40 minuter. Rör då och då.
  9. Koka under tiden ris och förbered övriga tillbehör.

Gurkraita

  1. Skölj och finhacka den färska koriandern.
  2. Vispa upp yoghurten i en skål. Tillsätt gurkan.
  3. Krydda med salt, peppar, spiskummin och paprikapulver.
  4. Rör ner koriander och mynta.
  5. Låt stå kallt till servering.

Chapatibröd

  1. Blanda mjöl, bakpulver, salt och yoghurt till en deg.
  2. Knåda den smidig.
  3. Låt degen vila.
  4. Dela degen i 4 delar och kavla ut till tunna kakor på en mjölad bänk.
  5. Grädda bröden i en torr, het stekpanna ca 1 minut per sida.
  6. Håll varma under släng till servering.

Kryddigt ris

  1. Fräs finhackad lök i en tjockbottnad gryta ta med kanelstång, kryddnejlika, kardemumma och strimlad chilipeppar.
  2. Låt kryddorna bli varma.
  3. Salta lätt och vänd ner basmatiris.
  4. Fräs riset med löken och kryddorna ett par minuter.
  5. Slå i 4-5 dl buljong eller vatten och koka riset på lägsta möjliga värme.
  6. Fluffa sedan upp det färdiga riset och blanda ner 4-5 msk ljusa russin.
  7. Strö över rostad flagad mandel.

Innan servering

  1. Smaka på grytan och krydda eventuellt med mer curry, salt, peppar, cayennepeppar.
  2. Avsluta med mangochutney och yoghurt.
  3. Servera curryn med raita, bröd och ris.