Stekt fläskkarré med äppelmos och smörstekt potatis

1 h
4
Spela video Stekt fläskkarré med äppelmos och smörstekt potatis
Foto: TV4

Filip Poons succérätt som tog hela juryn i Sveriges mästerkock med storm. Marinerad fläskkarré med äppelmos, äppelglaze och smörstekt potatis.

25 februari 2015
1 h
4

Du behöver

Marinad

  • 2 dl äppelmust
  • 1 dl äppelcidervinäger
  • 1 msk socker
  • 1 tsk salt

Fläskkarré

  • 4 skivor fläskkarré
  • 2 msk smör
  • olivolja
  • salt

Äppelpuré

  • 4 äpplen

Smörstekta potatisar

  • 800 g fast potatis
  • salt
  • olivolja
  • 3 msk smör
  • 1 näve rucola
  • persilja
  • 2 schalottenlökar

Fänkål

  • 2 fänkål
  • 2 dl äppelcider
  • 1 dl äppelmust
  • 1 msk smör
  • salt
  • 1 krm kanel

Glaze till köttet

  • 2 dl äppelcider
  • 2 dl äppelmust
  • 1 msk smör
  • salt

Gör så här

  1. Sätt på ugnen 140 grader.
  2. Marinad
    Gör marinaden och lägg i karrébitarna i den.
  3. Äppelpuré
    Skala och hacka ner fyra äpplen, koka upp tills de är mjuka och mixa sedan med stavmixer till en slät puré.
  4. Koka potatis
    Skala och hacka potatisen i kuber ca 1 cm stora. Koka upp vatten, salta rikligt. Ner med potatiskuberna och koka i ca 3 min. Sila av och ställ undan.
  5. Fänkål
    Dela och skär fänkålen så att du får ut 8 klyftor per fänkålshuvud, stek dessa i en het panna tills de fått färg. Slå på äppelcidern och äppelmusten, i med smör, salt och kanel och ställ hela pannan i ugnen (om din stekpanna inte tål ugn går det lika bra med ett ugnsfat, överför då allt i pannan till fatet) låt stå tills de är mjuka, ca 20 min.
  6. Fläskkarré
    Lyft upp köttet ur marinaden och torka av med hushållspapper, salta och stek köttet i pannan på mediumvärme med olja och smör tills innertemperaturen är 65 grader, lyft upp köttet och låt det vila.
  7. Glaze
    I samma stekpanna som köttet stektes, häll äppelmust och äppelcider och reducera ner till en glaze. Lägg sedan ner köttbitarna i glazen.
  8. Steka potatis
    Finhacka schalottenlök, persilja och rucola. Häll olja i en stor mediumvarm stekpanna och fräs potatiskuberna tills de fått gyllene färg. I med smör, den hackade persiljan, rucolan och schalottenlöken, kasta omkring och smaka av med salt.
  9. Komponera ihop rätten och servera.
Visa mer
Kommentera receptet
Presenteras av Kökets favoriter

Kockknivar från kända varumärken

Kockknivar från kända varumärken Se fler

Fler goda recept