Dinkelkubb, palsternackspuré och svartvinbärschutney till rökt lamm

Foto: Tv4
Dinkelkubb, palsternackspuré och svartvinbärschutney till rökt lamm
22 ingredienser
Dinkelkubb med palsternackspuré och svartvinbärschutney som serveras till Öströö fårfarms fläderrökta lammitt.
Ingredienser
- 4 bitar fläderrökt lammitt (eller annat rökt lammkött)
Kubb
- 75 g jäst
- 6 dl vatten, fingervarmt
- 2 dl mörk sirap
- 1 tsk salt
- 16 dl fullkornsdinkel
- 5 dl vetemjöl
Svartvinbärschutney
- 500 g svarta vinbär
- 250 g strösocker
- 0,5 dl sherry
- 0,5 dl rött vin
- 0,5 dl balsamvinäger
- 2 lagerblad
- 1 msk torkad timjan
- salt
- vitpeppar
- cayennepeppar
Palsternackspuré
- 500 g palsternacka
- 4 dl grädde
- salt
- vitpeppar
Till servering
- örter, efter säsong till garnering (harsyra, vattenkrasse, ärtskott eller liknande)
Gör så här
Kubb
- Värm ugnen till 225 grader.
- Blanda jästa, vatten och salt och sirap i en degblandare. Tillsätt sedan mjölet i omgångar och blanda till en smidig deg.
- Lägg sedan degen i brödformar och täck med aluminiumfolie. Placera formarna i vattenbad
- Grädda brödet i mellan 2 till 2,5 timmar.
Svartvinbärschutney
- Blanda alla ingredienser i kastrull och koka ihop till lagom konsistens. Smaka av med salt, peppar och cayennepeppar.
Palsternackspuré
- Skala och skär palsternackan i mindre bitar.
- Lägg palsternackan i kastrull och täck med grädden.
- Koka palsternackan mjuka, sila av grädden men spara den.
- Mixa palsternackan med stavmixer och tillsätt grädde lite i taget så att inte purén blir för lös. Smaka av med salt och peppar
Till servering
- Stek brödskivorna gyllene och lägg i mitten på tallrikar. Bred ut varm palsternackspuré på brödet. Skiva lammitten tunt och placera på purén. Ringla svartvinbärschutney över och toppa med färska örter.