Helbakad rotselleri med havtorn och renbog

4 röster
2 h
4

Rotselleri som bakats länge i ugnen smörsteks och serveras med hemgjord havtornsmarmelad och skivor av rökt renbog.

Visa mer
2 h
4
4 portioner

Du behöver

Havtornsmarmelad

  • 3 dl havtornsjuice
  • 100 g honung
  • 100 g socker
  • 4 g pektin
  • 3 cm ingefära
  • 3 morötter, skalade och grovt rivna

Bakad rotselleri

  • 1 rotselleri
  • 75 g smör
  • 0,5 krm chiliflakes
  • salt
  • aluminiumfolie

garnityr

  • 2 rädisor
  • 2 morötter späda
  • 50 g machésallad
  • 1 stjälk blekselleri
  • 200 g rökt renbog
  • 1 citron
  • olivolja
  • salt
  • peppar
Finns i inköpslista

Gör så här

  1. Havtornsmarmelad
    Koka upp juice, honung och nästan allt socker.
  2. Riv ingefäran fint på zestjärn och tillsätt ner i kastrullen.
  3. Blanda pektin och resterande socker, häll sedan ner i kastrullen tillsammans med morötterna. Låt koka i ca 2 minuter. Häll upp i väl rengjorda glasburkar, sätt på lock och låt svalna.
  4. Bakad rotselleri
    Värm ugnen till 180 grader.
  5. Skrubba rotsellerin under rinnande vatten med en ren disksvamp. Lägg rotsellerin på ett ark folie och lägg smöret på toppen.
  6. Strö över salt och chiliflakes och vik över folien.
  7. Baka i ugnen i ca 1,5-2 timmar. Rotsellerin ska vara mjuk rakt igenom.
  8. Servering
    Hyvla morötter, rädisor och blekselleri tunt på mandolin och lägg i kallt vatten tillsammans med salladen.
  9. Riv skalet och pressa saften ur en citron och blanda med salt, peppar och olivolja.
  10. Skär renbogen i tunna bitar.
  11. Skär rotsellerin i centimetertjocka skivor och stek i smör. 
  12. Arrangera sellerin mitt på tallriken, klicka ut marmeladen och lägg sedan grönsakerna och renbogen runt om, toppa med citronetten.
Kökets kurser

laddar fler recept...

Laddar fler recept...