Lammfärsbiffar med potatis- och jordärtskocksstomp

Foto: TV4
Lammfärsbiffar med potatis- och jordärtskocksstomp
23 ingredienser
40 min
Lammfärsbiffar med ramslökssmör, potatis- och jordärtskocksstomp och tomat- och timjansås.
Ingredienser
Ramslökssmör
- 75 g smör
- 25 g ramslök
Lammfärsbiff
- 1 kg lammfärs
- 1 dl mjölk
- 1 skiva formfranska
- 1 ägg
- 1 tsk salt
- 1 tsk svartpeppar, nymalen
Tomat- och timjansås
- 1,5 dl vatten
- 0,5 schalottenlök, finhackad
- 1 tomat utan skal, hackad
- 5 kvistar timjan
- 1 tsk tomatpuré
Potatis- och jordärtskocksstomp
- 300-400 g färskpotatis
- 200 g jordärtskocka
- 2 klyftor vitlök, skivade
- 1 schalottenlök, finhackad
- citronsaft och skal (efter smak)
- 1 msk olivolja
- 5 blad libbsticka, hackad
- salt
- svartpeppar
Garnering
- Örtsallad
Gör så här
Ramslökssmör
- Klipp ner ramslöken i en mixer, tillsätt smör.
- Mixa tills det blivit slätt och fint.
Lammfärsbiff
- Skär bort kanterna på bröd skivan. Riv sedan brödskivan i mindre bitar.
- Blanda mjölk, ägg, brödbitar, salt och peppar i en stor skål.
- Rör ner lammfärs och blanda till en jämn smet.
- Forma runda biffar, stora som en handflata. Gör en fördjupning med fingret mitt i biffen och lägg ner en tesked av ramslökssmöret. Täck sedan smöret med färsen så att hålet är helt stängt och smöret inte kommer ut.
- Stek biffen 5 minuter per sida.
Tomat- och timjansås
- Häll vatten i pannan där biffarna stekts.
- Tillsätt schalottenlök, tomat, timjankvistar och tomatpuré.
- Rör om och låt koka i cirka 2 minuter.
Potatis- och jordärtskocksstomp
- Brässera potatis, jordärtskockor och vitlöksklyftor i vatten, i cirka 15 minuter tills det blivit mjukt.
- Tillsätt en finhackad schalottenlök, citronskal och saft, olivolja och libsticka.
- Stompa grovt. Smaka av med salt och peppar.
- Servera lammfärsbiffarna med potatis och jordärtskocksstompet, såsen och gärna en örtsallad.