Grand dessert

Foto: TV4
Grand dessert
26 ingredienser
Tryffeltarte med kardemummafraiche, hallon- och myntacoulis samt vit chokladmousse med passionsfrukt och hallon.
Ingredienser
Tryffeltarte med kardemummafraiche
- 100 g smör
- 1 dl vetemjöl
- 1 dl strösocker
- 2 äggulor
- 2 dl grädde
- 25 g smör
- 200 g mörk choklad
- cognac (efter smak)
- 2 dl crème fraîche
- 1-2 tsk kardemumma
Hallon- och myntacoulis
- 300 g hallon
- 0,5 dl florsocker
- 1 limefrukt, saften av
- 1 kruka mynta
Vit chokladmousse med passionsfrukt och hallon
- 200 g vit bakchoklad
- 4 ägg, separera vita och gula
- 8 passionsfrukter
- 150 g hallon
chokladsås:
- 0,5 dl strösocker
- 0,5 dl kakao
- 0,5 dl vatten
maräng
- 2 äggvitor
- 2 dl strösocker
- 1 tsk ättika
Hasselnötsgrädde
- hasselnötter
- vispgrädde
Gör så här
Tryffeltarte med kardemummafraiche
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Rör ihop smör, mjöl och socker. Rör slutligen i äggulan. Låt vila i kylen ca 20 min.
- Platta ut degen i en form med avtagbara kanter. Grädda i ugnen tills den är klar och låt svalna.
- Värm grädden i kastrullen och smält därefter hackad chokladen i grädden. Smält ner smöret i grädd/chokladblandningen och rör tills smeten är blank. Smaka av med konjak och lite salt.
- Häll över tryffelsmeten på botten och ställ kallt tills det stelnat.
Kardemummafraiche
- Vispa creme fraiche tills den tjocknar och blanda i kardemumma. Skär tryffeltarten i mindre bitar och spritsa över lite kardemummafraiche.
Hallon- och myntacoulis
- Rör samman florsocker och limesaft. Kör i stavmixer tillsammans med hallon samt bladen från halva myntakrukan.
- Dra med en limekyfta längs kanten av små glas och doppa i resterande myntablad ( finhackade) och häll sedan i halloncoulisen.
Vit chokladmousse med hallon
- Smält vit choklad. Låt svalna.
- Rör ner äggulor och passionsfrukt. Vispa äggvitorna till hårt skum och rör försiktigt ner i chokladsmeten.
- Lägg hallon i botten av 4 glas och toppa med moussen. Låt vila i kylskåp i minst 2 timmar.
Chokladmarängbakelse med hasselnötter
- Sätt på ugnen på 120 grader.
- Blanda ihop kakao, vatten och socker i en kastrull och koka ihop ca 5 minuter. Låt svalna.
- Vispa äggvitorna tills det är ett hårt skum. Blanda försiktigt i socker och ättika lite i taget.
- Blanda försiktigt ner chokladsåsen i marängsmeten.
- Spritsa ut marängsmeten på bakplåtspapper. Hälften görs toppiga (överdel) och hälften platta (underdel).
- Grädda tills de är klara, dvs torra men fortfarande lite sega mitt i.
- Rosta hasselnötterna och hacka dem ganska fint.
- Vispa grädde och blanda i nötterna.
- Montera ihop marängerna med hasselnötsgrädden mellan strax före servering.