Svenska köttbullar med gräddsås och lingon

Svenska köttbullar med gräddsås och lingon
Foto: Stefan Wettainen
Gustav Johansson porträtt
Gustav Johansson porträtt

Svenska köttbullar med gräddsås och lingon

29 ingredienser

1 h

"Jag är uppvuxen med pappas gräddstuvade köttbullar, och det var ett av de absolut första och viktigaste recept jag ville lyckas vegofiera när jag själv började laga mat. Jag kan utan att skämmas säga att jag älskar köttbullar något enormt. Och jag tycker att det här receptet har blivit rackarns bra." /Gustav Johansson

Ingredienser

portioner

Köttbullar

  • 400 g formbar vegofärs
  • 1 gul lök
  • 2 klyftor vitlök
  • 2 msk havregrädde
  • 2 msk dijonsenap
  • 1,5 msk grönsaksfond
  • 1 msk kinesisk soja
  • 0,5 msk malen kryddpeppar (frivilligt)
  • salt
  • svartpeppar
  • växtbaserat matfett (att steka i)

Gräddsås

  • 3 dl havregrädde
  • 1,5 msk grönsaksfond
  • 1 msk svartvinbärsgelé (med pektin)
  • 1 msk kinesisk soja
  • 1 tsk torkad timjan
  • 5 enbär, torkade
  • salt
  • svartpeppar

Pressgurka

  • 1 gurka (stor)
  • 3 krm salt
  • 2 msk ättiksprit 12 %
  • 1 dl vatten
  • 3 msk strösocker
  • 0,5 krm vitpeppar
  • 1 dl persilja, hackad

Rårörda lingon

  • 3 dl färska lingon
  • 1-1,5 dl strösocker

Servering

  • potatis (valfri)

Gör så här

Pressgurka

  1. Skölj gurkan eller skala den om du vill. Skär den i riktigt tunna skivor med kniv, osthyvel eller mandolin. Lägg skivorna på en tallrik eller en skärbräda och salta dem. Lägg därefter en annan tallrik eller skärbräda ovanpå och ställ något tungt på så att de ligger i press. Låt stå i 30–40 minuter så att de vätskar ur en del.
  2. Blanda ihop resten av ingredienserna till en kall lag och vispa tills sockret lösts upp. Häll av vätskan från gurkan och blanda ner skivorna i lagen. Lägg allt i en ren glasburk och ställ i kylskåp i minst 1 timme före servering.

Rårörda lingon

  1. Blanda lingon och socker i en skål och mosa dem med en gaffel. Om de är frysta kanske du får värma dem lite i mikron eller i en kastrull så att de går att mosa. Smaka av med mer socker eller lingon tills du hittar rätt balans mellan syra och sötma. Ställ åt sidan så länge.

Köttbullar

  1. Tina den formbara färsen genom att låta den ligga i rumstemperatur cirka 45 minuter. Skala och finhacka lök och vitlök, ju finare desto bättre!
  2. Blanda ihop färs och lök med alla övriga ingredienser för hand i en bunke och smaka av. Färsen ska inte vara FÖR starkt kryddad, men ha tydligt mustig karaktär av lök, senap och kryddpeppar.
  3. Forma smeten till små bollar, cirka 2 cm i diameter. Stek köttbullarna i omgångar i rikligt med matfett i en stekpanna på hög värme tills de fått fin färg och känns fasta. Ta upp dem och håll varma.

Gräddsås

  1. Häll ner alla ingredienser till gräddsåsen i stekpannan som du nyss stekte köttbullarna i och låt koka ihop i 2–3 minuter. Smaka av med salt och peppar och låt sedan köttbullarna koka med på nytt den sista minuten. Servera med valfri form av potatis!