Pepparkakscheesecake med lingon

Pepparkakscheesecake med lingon
Foto: Joel Wåreus
Malin Landqvist - porträtt
Malin Landqvist - porträtt

Pepparkakscheesecake med lingon

Av: Malin Landqvist

Från: Svenska kakor och desserter

12 ingredienser

En krämig cheesecake där pepparkaksbotten och svenska lingon får samsas med len och vaniljdoftande fyllning. /Malin Landqvist

Kakan bakas med fördel en dag i förväg. Den ska ätas kall.

Receptet räcker till cirka 10 bitar.

Se fler recept från

Svenska kakor och desserter

Ingredienser

Botten

  • 150 g smör
  • 300 g pepparkaka

Fyllning

  • 1 vaniljstång
  • 400 g färskost
  • 2 dl crème fraîche
  • 2 ägg
  • 0,5 tsk malda pepparkakskryddor
  • 2 msk Maizena majsstärkelse
  • 0,75 dl strösocker

Garnering

  • 1,5 dl lingonsylt
  • 1 msk vatten
  • ev extra lingon och lingonblad

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 150 grader.
  2. Smält smöret.
  3. Mixa pepparkakorna(eller krossa dem till smulor i en plastpåse) och blanda med smöret.
  4. Tryck ut blandningen i botten och rejält upp på kanterna i en pajform med löstagbar kant, 24 cm i diameter.
  5. Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna.
  6. Lägg fröna i en mixerskål med de övriga ingredienserna till fyllningen och mixa till en jämn smet.
  7. Häll över i pajskalet.
  8. Grädda kakan mitt i ugnen i 30-40 minuter tills den precis har stelnat. Låt kallna helt.
  9. Smält sylten med lite vatten i en kastrull och fördela den på kakan.
  10. Ställ kakan för att stelna lite.