Svensk sommartzatziki

Hugo Bergström

Svensk sommartzatziki

Av: Hugo Bergström

Från: Nyhetsmorgon

11 ingredienser

"Ett perfekt sommartillbehör. Servera ihop med grillat eller som kanapéer med ett glas bubbel." /Hugo Bergström

Ingredienser

4 - 6 portioner
  • 1 gurka (stor)
  • 1,5 dl crème fraîche (gärna fet)
  • 1 dl grekisk yoghurt (eller endast crème fraîche för fastare konsistens)
  • 2 msk dill, finhackad
  • 4 msk gräslök, finhackad
  • ev 1 msk rödlök, finhackad
  • citron, citroncest och citronsaft
  • salt
  • svartpeppar

Servering

  • olivolja
  • blandade örter

Gör så här

  1. Dela gurkan på längden.
  2. Kärna sedan ur gurkan och tärna den i små fina kuber.
  3. Rör ihop crème fraîche och yoghurt till en jämn blandning i en skål. För fastare konsistens (om man vill servera det som kanapé) så använd endast crème fraîche och låt den gärna rinna av i ett kaffefilter först.
  4. Vänd ner gurka, dill, gräslök och eventuellt rödlök. Smaka av med citronsaft, salt och peppar.
  5. Låt blandningen stå kallt i minst 30 minuter innan servering, men gärna längre.

Servering

  1. Toppa med lite olivolja och extra örter.
  2. Servera såsen som dipp till färskpotatis, chips, smörstekt bröd eller på crostini.