Svensk panna

Svensk panna
Foto: TV4
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Svensk panna

14 ingredienser

Gammal svensk husmanskost som förr serverades på bättre restauranger. En typisk herrätt, som det hette på den tiden. Det här är originalreceptet, men det är fritt fram att byta ut ingredienser.

Ingredienser

portioner
  • 200 g fläskfilé
  • 200 g kalvfilé
  • 200 g kalvnjure
  • 10 potatisar
  • 3 gula lökar
  • salt
  • vitpeppar
  • 4 kryddpepparkorn
  • 8 vitpepparkorn
  • 1 lagerblad
  • 1 kvist färsk timjan
  • persilja
  • 33-66 cl öl (à 33 cl-flaskor)
  • buljong

Gör så här

  1. Skär filébitarna i vardera fyra skivor och platta ut dem. Skär även njuren, som endast trimmats på det yttersta av sitt fett, i tunna skivor. Blanchera alltsammans, det vill säga lägg det i kokande saltat vatten. Låt det hastigt koka upp, slå av vattnet och spola köttet omedelbart med kallt vatten.
  2. Skala potatisarna och lökarna och skär dem i skivor. Ta en ugnssäker gryta och lägg i ett par lager potatis, sedan filéer, njure, lök och så vidare i några varv. Krydda med salt och peppar mellan varven.
  3. Gör en liten kryddpåse av gasväv med kryddpeppar, vitpeppar, lagerblad och timjan. Lägg påsen i grytan, salta och lägg i några persiljestjälkar. Häll på öl och buljong, lika mycket av varje, så att det står över innehållet i grytan.
  4. Låt det nu koka upp och sedan långsamt sjuda tills potatisen börjar mosa sig, då är även köttet färdigkokt. Ta ur persiljestjälkarna och kryddpåsen, smaka av om det behövs mer salt och strö slutligen över rikligt med hackad persilja.