Svensk limpa

Svensk limpa
Foto: TV4
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Svensk limpa

8 ingredienser

Svensk limpa och sirapslimpa är vanliga namn på den här favoriten. Den här limpan är det svenskaste som finns. Sött matbröd är ovanligt i andra länder. Turister brukar förvånat undra om detta är matbröd eller kaffebröd. Sedan får de smaka smörgås på limpa med prickig korv, och då är de fast!

Ingredienser

Håll skärmen tänd
portioner
  • 50 g jäst
  • 1 dl vatten
  • 4 dl mjölk
  • 50 g smör (eller margarin)
  • 1 dl ljus sirap
  • 2 tsk salt
  • 4 tsk brödkryddor blandade
  • 16 dl rågsikt + lite till utbakning

Gör så här

Håll skärmen tänd
  1. Smält smöret. Blanda i vatten, mjölk, sirap, salt och kryddor och värm till fingertoppsvärme (37 grader). Smula jästen i en bunke och blanda med lite av degspadet. Rör tills jästen löst sig helt. Tillsätt resten av degspadet.
  2. Tillsätt mjölet. (OBS! Spara lite till utbakningen.) Blanda i maskin i ca 5 minuter tills det blir en smidig deg. Knådar du för hand tar det tio minuter. Låt jäsa under duk på dragfri plats i rumstemperatur i 40 minuter.
  3. Sätt ugnen på 200 grader. Knåda degen på mjölat bord. Dela i två delar och forma till limpor. Lägg på smord plåt eller plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa under duk i ytterligare 30 minuter.
  4. Grädda på näst nedersta falsen i ca 30 minuter, tills limporna låter ihåliga om man knackar lätt mot undersidan. Låt dem svalna på galler under bakduk.