Svensk fläskkotlett på ben med brynt smörsås

Svensk fläskkotlett på ben med brynt smörsås
Jonas Lagerström KK
Jonas Lagerström KK

Svensk fläskkotlett på ben med brynt smörsås

6

24 ingredienser

1 h

Svensk fläskkotlett på ben med pepparrot, senap och brynt smör blir en härlig rätt inför helgen.

Ingredienser

portioner4

Svensk fläskkotlett

  • 4 fläskkotletter, på ben
  • ca 2-3 cm citronskiva
  • rosmarin
  • vitlök

Sås med senapsfrö och schalottenlök

  • 2 schalottenlökar
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 msk cassonadesocker
  • 1 tsk dijonsenap
  • 1 dl vitt vin
  • 500 g kalvfond (eller koncentrat enligt förpackning)
  • 2-3 msk bruna senapsfrön
  • 50 g smör
  • 1 färsk pepparrot (liten)

Brynt smörskum i sifon

  • 100 g smör
  • 1 ägg
  • 1 äggvita
  • 1 msk vitvinsvinäger
  • salt
  • 0,5 dl grädde

Topping

  • buskkrasse
  • libbsticka
  • körvel
  • tagetesört
  • blåklint

Gör så här

  1. Svensk fläskkotlett
    Stek köttet hårt i en panna eller i grillen. Baka klart i ugnen med kryddorna till 56 grader, på en ugnstemperatur på 120 grader.
  2. Sås med senapsfrö och schalottenlök
    Hacka en schalottenlök grovt och fräs den i en panna med vitlöken. Tillsätt socker, senap och vitt vin. Låt koka ner.
  3. Tillsätt fonden och koka ihop ca 15–20 minuter.
  4. Koka de bruna senapsfröna snabbt i vatten. Finhacka den andra löken och tillsätt lök och senapsfrö vid servering. Toppa med riven pepparrot.
  5. Brynt smörskum i sifon
    Bryn smöret och låt svalna.
  6. Vispa ihop ägg, äggvita, vinäger och salt. Vispa ner smöret och varm grädde.
  7. Fyll en sifon och låt stå på varm plats, gärna ca 50 grader.
  8. Servera smörskummet till fläskkotletten och toppa med örter och blommor.