Svartvinbärspaj med knäckig smuldeg

51 röster
70 m
6-8

En helt ljuvlig smulpaj med svarta vinbär! Smuldegen blir riktigt knäckig och god till de syrliga vinbären.

Visa mer
70 m
6-8

Du behöver

Smuldeg

  • 225 g smör
  • 270 g strösocker (3 dl)
  • 100 g ljus sirap (¾ dl)
  • 140 g stenmalet vetemjöl (2 ¼ dl)
  • 5 g salt (1 tsk)
  • 240 g dinkelgryn (går att byta ut mot havregryn) (6 dl)

Fyllning

  • 450 g frysta svarta vinbär
  • 180 g strösocker (2 dl)
  • 16 g majsstärkelse (2 msk)

Gör så här

  1. Smulpaj
    Sätt på ugnen på 180 grader.
  2. Bryn smöret och tillsätt strösocker, ljus sirap, vetemjöl och salt. Smält samman alla ingredienser och tillsätt dinkelgrynen, dra av från värmen.
  3. Fyllning
    Blanda svarta vinbär med socker och majsstärkelse i en bunke och skaka om i bunken ordentligt. Låt stå i 30 min och låt smältvätskan absorberas av de torra ingredienserna.
  4. Avslut
    Fyll pajformen och täck med smuldegsmassan. Grädda pajen i mitten på ugnen i tills den fått en gyllenbrun yta (cirka 30 - 35 minuter). Låt pajen svalna något innan servering.
  5. Servera gärna med en kula vaniljglass, grädde eller vaniljsås.
29 juli 2017
Kökets kurser

laddar fler recept

Laddar fler recept