Svartvinbärspaj med knäckig smuldeg
Svartvinbärspaj med knäckig smuldeg
9 ingredienser
70 m
En helt ljuvlig smulpaj med svarta vinbär! Smuldegen blir riktigt knäckig och god till de syrliga vinbären.
Se Tea Malmegård laga receptet

Ingredienser
Smuldeg
- 225 g smör
- 270 g strösocker [3 dl]
- 100 g ljus sirap [0,75 dl]
- 140 g stenmalet vetemjöl [2,25 dl]
- 5 g salt [1 tsk]
- 240 g dinkelgryn (går att byta ut mot havregryn) [6 dl]
Fyllning
- 450 g frysta svarta vinbär
- 180 g strösocker [2 dl]
- 16 g majsstärkelse [2 msk]
Gör så här
Smulpaj
- Sätt på ugnen på 180 grader.
- Bryn smöret och tillsätt strösocker, ljus sirap, vetemjöl och salt. Smält samman alla ingredienser och tillsätt dinkelgrynen, dra av från värmen.
Fyllning
- Blanda svarta vinbär med socker och majsstärkelse i en bunke och skaka om i bunken ordentligt. Låt stå i 30 min och låt smältvätskan absorberas av de torra ingredienserna.
Avslut
- Fyll pajformen och täck med smuldegsmassan. Grädda pajen i mitten på ugnen i tills den fått en gyllenbrun yta (cirka 30 - 35 minuter). Låt pajen svalna något innan servering.
- Servera gärna med en kula vaniljglass, grädde eller vaniljsås.