Svartvinbärspaj med knäckig smuldeg

koket.se
Svartvinbärspaj med knäckig smuldeg
Foto: TV4
Tea Malmegård 2016
Tea Malmegård 2016

Svartvinbärspaj med knäckig smuldeg

9 ingredienser

70 m

En helt ljuvlig smulpaj med svarta vinbär! Smuldegen blir riktigt knäckig och god till de syrliga vinbären.

Se Tea Malmegård laga receptet

logo

Ingredienser

portioner6 - 8

Smuldeg

  • 225 g smör
  • 270 g strösocker [3 dl]
  • 100 g ljus sirap [0,75 dl]
  • 140 g stenmalet vetemjöl [2,25 dl]
  • 5 g salt [1 tsk]
  • 240 g dinkelgryn (går att byta ut mot havregryn) [6 dl]

Fyllning

  • 450 g frysta svarta vinbär
  • 180 g strösocker [2 dl]
  • 16 g majsstärkelse [2 msk]

Gör så här

Smulpaj

  1. Sätt på ugnen på 180 grader.
  2. Bryn smöret och tillsätt strösocker, ljus sirap, vetemjöl och salt. Smält samman alla ingredienser och tillsätt dinkelgrynen, dra av från värmen.

Fyllning

  1. Blanda svarta vinbär med socker och majsstärkelse i en bunke och skaka om i bunken ordentligt. Låt stå i 30 min och låt smältvätskan absorberas av de torra ingredienserna.

Avslut

  1. Fyll pajformen och täck med smuldegsmassan. Grädda pajen i mitten på ugnen i tills den fått en gyllenbrun yta (cirka 30 - 35 minuter). Låt pajen svalna något innan servering.
  2. Servera gärna med en kula vaniljglass, grädde eller vaniljsås.