Svartkålsbörek med feta och morots- och sesamsallad

koket.se
Svartkålsbörek med feta och morots- och sesamsallad
Foto: TV4
Siri Barje 2016
Siri Barje 2016

Svartkålsbörek med feta och morots- och sesamsallad

20 ingredienser

40 min

Frasiga små minpajer fyllda med svartkål, feta och ricotta. Till serveras en fräsch sallad på strimlad morot, färsk mynta, chili, citron och sesamfrön.

Ingredienser

portioner
  • 1 förp filodeg, kyld eller fryst som du har tinat
  • 400 g svartkål, fint strimlad, strimla blad och stjälk för sigstjälk
  • 2 rödlökar, hackade
  • 2 klyftor vitlök, hackade
  • 2 msk olivolja
  • 150 g fetaost
  • 1 dl ricotta
  • 1 citron
  • salt
  • peppar

Till pensling

  • 1 ägg, vispad
  • 2 msk turkisk yoghurt
  • 1 msk svarta sesamfrön

Morots- och sesamsallad

  • 4 morötter, fint strimlade
  • 1 kruka färsk mynta, plockad
  • 1 citron
  • 0,5 tsk chiliflakes
  • 2 msk sesamfrön
  • 2 msk olivolja
  • salt

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Stek svartkål, lök och vitlök mjuka i olivolja. Låt svalna och blanda sedan i smulad fetaost och ricotta. Salta och peppra samt addera finrivet skal från citron.
  3. Lägg ut dubbla filodegsark på en stor skärbräda (lägg den deg du inte använder under handduk så att den inte torkar). Dela filodegen i två, lägg fyllning längst ut vid kanten, vik in kanterna någon centimeter och rulla ihop till en stor rulle. Upprepa.
  4. Lägg alla filodegsrullar med skarven ner på en plåt.
  5. Vispa ihop ägg och turkisk yoghurt. Pensla rullarna med blandningen. Strö över sesamfrön.
  6. Tillaga i ugnen tills gyllene, ca 12-15 minuter.
  7. Blanda morot med mynta, citronsaft, olivolja och chiliflakes.
  8. Toppa med sesamfrön och servera med börek.