Svanar av petit choux
Svanar av petit choux
14 ingredienser
1 h
De här ätbara svanarna med rabarberkompott och mascarponemousse är en fröjd för både syn och smak!
Ingredienser
Petit choux
- 65 g mjölk
- 60 g vatten
- 55 g smör
- ca 0,5 krm strösocker
- ca 0,5 krm salt
- 70 g vetemjöl
- 2 ägg (+ 1 äggula om äggen är små)
Mascarponemousse
- 300 g mascarpone
- 200 g vispgrädde [2 dl]
- 60 g florsocker [1 dl]
- 2 msk vaniljsocker
Rabarberkompott
- 8 stjälkar rabarber
- 30 g vaniljsocker [2 msk]
- 270 g rörsocker (ekologiskt strö) [3 dl]
Gör så här
Petit choux
- Koka upp mjölk, vatten, smör, socker och salt i en kastrull.
- Tillsätt sedan mjölet. Arbeta smeten med en träslev i kastrullen i några minuter tills degen släpper från kanterna samt har en fin glans. Häll av i en kall bunke.
- Arbeta in ett ägg i taget för hand eller med maskin med vinge.
- Fyll i spritspåse med slät tyll i storlek 10.
- Förbered två plåtar med bakplåtspapper.
- Spritsa ut droppar över den ena plåten, det ska bli svanarnas kroppar.
- Spritsa ut 2:or som ska bli svanarnas huvud och hals (lika många som kroppar) på den andra plåten. Spritsa inte halsar och kroppar på samma plåt då de har olika baktider.
- Baka av kropparna på 190 grader i mitten av ugnen i 22-24 minuter.
- Sätt in halsarna efter ca 8-10 minuter. Både kropp och hals ska ha ordentligt med färg innan de tas ut.
- Ta ut och låt svalna.
Mascarponemousse
- Vispa ihop ingredienserna med en elvisp till en jämn och fluffig konsistens. Fyll på spritspåse.
Rabarberkompott
- Skala och skiva rabarbern i bitar om ca 3 cm.
- Värm rabarberbitarna på låg värme i ca 2 minuter, tillsätt sedan resten av ingredienserna.
- Tjockleken och storleken på rabarberbitarna är helt avgörande för tillagningstiden, men tanken är att rabarbern ska vara lätt tillagad.
Montering
- Skär av locket på kroppen och dela den på längden. Det ska bli vingarna.
- Fyll kroppen med mascarponemousse och fäst halsen.
- Toppa med kompott och sätt i vingarna. Pudra med florsocker.