Svanar av petit choux

Svanar av petit choux
Tea Malmegård 2016
Tea Malmegård 2016

Svanar av petit choux

14 ingredienser

1 h

De här ätbara svanarna med rabarberkompott och mascarponemousse är en fröjd för både syn och smak!

Ingredienser

portioner

Petit choux

  • 65 g mjölk
  • 60 g vatten
  • 55 g smör
  • ca 0,5 krm strösocker
  • ca 0,5 krm salt
  • 70 g vetemjöl
  • 2 ägg (+ 1 äggula om äggen är små)

Mascarponemousse

  • 300 g mascarpone
  • 200 g vispgrädde [2 dl]
  • 60 g florsocker [1 dl]
  • 2 msk vaniljsocker

Rabarberkompott

  • 8 stjälkar rabarber
  • 30 g vaniljsocker [2 msk]
  • 270 g rörsocker (ekologiskt strö) [3 dl]

Gör så här

Petit choux

  1. Koka upp mjölk, vatten, smör, socker och salt i en kastrull.
  2. Tillsätt sedan mjölet. Arbeta smeten med en träslev i kastrullen i några minuter tills degen släpper från kanterna samt har en fin glans. Häll av i en kall bunke.
  3. Arbeta in ett ägg i taget för hand eller med maskin med vinge.
  4. Fyll i spritspåse med slät tyll i storlek 10.
  5. Förbered två plåtar med bakplåtspapper.
  6. Spritsa ut droppar över den ena plåten, det ska bli svanarnas kroppar.
  7. Spritsa ut 2:or som ska bli svanarnas huvud och hals (lika många som kroppar) på den andra plåten. Spritsa inte halsar och kroppar på samma plåt då de har olika baktider.
  8. Baka av kropparna på 190 grader i mitten av ugnen i 22-24 minuter.
  9. Sätt in halsarna efter ca 8-10 minuter. Både kropp och hals ska ha ordentligt med färg innan de tas ut.
  10. Ta ut och låt svalna.

Mascarponemousse

  1. Vispa ihop ingredienserna med en elvisp till en jämn och fluffig konsistens. Fyll på spritspåse.

Rabarberkompott

  1. Skala och skiva rabarbern i bitar om ca 3 cm.
  2. Värm rabarberbitarna på låg värme i ca 2 minuter, tillsätt sedan resten av ingredienserna.
  3. Tjockleken och storleken på rabarberbitarna är helt avgörande för tillagningstiden, men tanken är att rabarbern ska vara lätt tillagad.

Montering

  1. Skär av locket på kroppen och dela den på längden. Det ska bli vingarna.
  2. Fyll kroppen med mascarponemousse och fäst halsen.
  3. Toppa med kompott och sätt i vingarna. Pudra med florsocker.